Vesti -

Pet godina istopolnih brakova u Nemačkoj: "Sada sigurnije šetaju ulicama ruku pod ruku"

U braku su skoro pet godina, zajedno decenijama i još srećni - Bodo Mende i Karl Krajle (Kreile) bili su jedan od prvih homoseksualnih parova u Nemačkoj koji je sudbonosno "da" izgovorio 1. oktobra 2017. u Berlinu.

Izvor: DPA
Podeli
Credit: Ina Fassbender/dpa
Credit: Ina Fassbender/dpa

Dvojica bivših državnih službenika sada uživaju u penzionerskim danima i na odmoru su na Siciliji. "Godišnjicu braka ćemo provesti u Palermu, otići ćemo na lepu večeru i uživati u danu," rekao je Bodo Mende za agenciju dpa.

Pre venčanja, njih dvojica su 38 godina bili u vezi, a od 2002. i u upisanom građanskom partnerstvu. "Ulaskom u brak se, dakle, naša svakodnevica nije mnogo promenila," kazao je Mende (65) dodajući da su, ipak, sada kao bračni par prihvaćeniji nego ranije.

Nema više iščuđavanja kada neko od njih dvojice tokom rezervisanja hotela, na primer, govori o "svom mužu" i "nikome to više nije neobično." Međutim, borba još nije gotova. I dalje je prisutna homofobija i transfobija koje fundamentalističke verske zajednice propagiraju.

"Zbog toga nam je apsolutno potrebna izmena trećeg člana ustava, da se zaštita seksualnog identiteta uvrsti kao osnovno pravo," dodaje Karl Krajle (64).

Mende je 2017. brak za sve nazvao "zakonskom prekretnicom," zahvaljujući kojoj "sada sigurnije šetaju ulicama ruku pod ruku."

Bundestag i Bundesrat su pre pet godina doneli odluku o braku za sve, odnosno zakonskoj jednakosti za homoseksualna i heteroseksualna partnerstva, uključujući neograničenom pravu na usvajanje.

Prema podacima saveznog zavoda za statistiku objavljenim u julu, od 1. oktobra 2017. je u Nemačkoj sklopljeno više od 65.000 istopolnih brakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu