Vesti -

Švarceneger posetio Aušvic: "Ja sam sin čoveka koji je bio vojnik u nacističkom ratu"

Arnold Švarceneger posetio je u sredu bivši nacistički logor Aušvic u Poljskoj i pozvao svet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Slavni glumac je bio i guverner američke države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin bivšeg člana nacističke partije koji je služio u nemačkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata.

"Hajde da se zajedno borimo protiv predrasuda"

Švarceneger i predsednik fondacije "Jevrejski centar Aušvic", Sajmon Bergson, sin Jevreja koji su preživeli Holokaust, primer su da se predrasude mogu izbrisati već u sledećoj generaciji.

"On (Bergson) je rođen posle Drugog svetskog rata u divnoj jevrejskoj porodici, a ja sam sin čoveka koji je bio vojnik u nacističkom ratu", rekao je Švarceneger novinarima. "Mi smo druga generacija – i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije."

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, umrlo je u gasnim komorama ili od gladi, bolesti i hladnoće u Aušvicu, logoru koji su osnovali nacisti u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Švarceneger je odao poštu na "Zidu smrti" gde su nemački vojnici ubili brojne logoraše i na spomen obeležju žrtvama logora Birkenau. U poseti je upoznao i Lidiju Maksymowicz, koja je u taj logor dovedena kao trogodišnje dete.

"Ljudi poput nje nam pomažu da nikada ne prestanemo da pričamo o onome što se ovde dogodilo pre 80 godina... Ta priča mora da ostane živa", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu