Vesti -

Bikini i poslednja moda: Kako su izgledale Iranke pre revolucije koja ih je bukvalno zavila u crno

Hiljade ljudi u Iranu protestuju zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru. Amini je umrla nakon što je tri dana bila u komi posle hapšenja zastrašujuće iranske policije za moral jer je neprikladno nosila hidžab. Žene na ulicama Irana seku kosu i pale hidžabe, a broj poginulih i privedenih svakog dana se povećava.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iranke su pre Iranske revolucije 1979. izgledale i ponašale se kao žene na Zapadu.

Fotografije nastale sedamdesetih na ulicama Irana iz današnje perspektive gotovo su neverovatne - devojke i žene su šetale bez hidžaba, u suknjama i haljinama i oblačile sve ono što su želele. Na plaži su se provodile u dvodelnim kupaćim kostimima.

O izgledu i ponašanju žena u Iranu pre "revolucije" najbolje svedoče fotografije iranske carice Fara Palavi koja je obožavala modu i umetnost te bila ikona svog vremena sve dok ona i njen suprug Muhamed Reza Palavi nisu proterani iz zemlje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iranska carica nosila je suknje, pantalone, haljine, leopard-print i sve što je htela te se bez problema fotkala u kupaćem kostimu. Istu modu pratile su i gotovo sve mlade žene u Iranu. Osim kozmetici i modi, mlade žene u Iranu imale su pristup obrazovanju i bile involvirane u gotovo svaki segment tadašnjeg društva.

Foto: profimedia
Foto: profimedia

Sada, slika iz Irana je potpuno drugačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu