Vesti -

Elizabeta II je srpskom kuvaru uručila kovertu: Očekivao je bar 100 funti, ali...

Ove godine se navršava tačno pet decenija od posete kraljice Elizabete II bivšoj Jugoslaviji, te se uoči sahrane prisećamo njenog susreta sa Josipom Brozom Titom 1972. godine u Beogradu. Te 1972. Obišla je, između ostalog, i Zagreb i Podgoricu, odnosno tadašnji Titograd. Kakvi su bili detalji posete i šta se našlo na trpezi tom prilikom? Kuvar Milan Stojanović je za TV Prva otkrio ove detalje.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Otac kuvara Milana Stojanovića, Mića Stojanović je čak 24 godine kuvao za Tita, a prilikom posete Elizabete II i za čitavu britansku delegaciju.

"Otac mi je pričao da je poseta kraljice Elizabete najavljena šest meseci unapred i odmah su počele pripreme. Moj otac je predložio nekoliko menija, oni su manje-više usvojeni i modifikovani u skladu sa prohtevima i načinom ishrane kraljice Elizabete. Prvi ručak je bio u Belom dvoru, a na meniju: koktel od škampa, puding od spanaća, koji podseća na pitu ili patišpanj, ćurka sa mlincima i kruška u šampanj sosu", ispričao je Milan Stojanović.

Interesantno je da se u kuhinji Josipa Broza Tita jela nisu ponavljala.

"Gleda se da se jela dugo ne ponavljaju, ne samo u toj poseti, nego i u narednim, drugih zvaničnika", rekao je Stojanović.

Sahranu kraljice Elizabete Druge pratite iz minuta u minut u našem Live Blogu.

Kraljica Elizabeta se posebno oduševila kolačima koje je probala u Jugoslaviji.

"Drugi dan posete su posluženi kolači. Kraljica je taj dan u Đakovu trebalo da dobije na poklon od Tita jednog lipicanera i u vozu između doručka i ručka su posluženi kolači. Figaro, padobranci i medenjaci, kojima ju je moj otac lično poslužio. Pitala ga je kurtoazno da li je umoran, zatražila recepte koji su poslati po protokolu, a on je dobio kovertu u znak zahvalnosti, nadao se da je 100 funti, ali je bila fotografija kraljice i njenog supruga sa potpisima", kaže Milan Stojanović.

Čuvenog kuvara Miće Stojanovića su se setili i kada je osam godina kasnije otišao da kuva u Londonu.

"Osam godina nakon posete kraljice Elizabete Jugoslaviji je moj otac kuvao na Svetskom prvenstvu u Londonu, pa ga je dočekao naslov u novinama 'Već je kuvao za kraljicu'", zaključio je.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu