- Vesti -

Preminuo Volfgang Petersen, reditelj ratnog klasika "Podmornica"

Volfgang Petersen, nemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica", "Na vatrenoj liniji", "Oluja svih oluja", "Troja", preminuo je u 81. godini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Umro je u petak od raka pankreasa, okružen porodicom u svojoj kući u Los Anđelesu, rekao je njegov pomoćnik za dpa ​​u utorak.

Njegova supruga Marija bila je pored njega. Petersen je bio veoma cenjen u Kaliforniji, gde je živeo, kao i u svojoj domovini, radeći sa zvezdama kao što su Klint Istvud, Dastin Hofman, Harison Ford, Džordž Kluni, Bred Pit, Rene Ruso i Glen Klouz tokom višedecenijske karijere.

Ratni klasik "Podmornica” o posadi nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, sa Jirgenom Prohnovom i Herbertom Gronemajerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara i otvorila je Petersonu put u Holivud.

"Podmornica” otvorila vrata Holivuda

Peterson, tada u ranim 40-im godinama, bio je nominovan za režiju i adaptaciju scenarija, a film je bio nominovan i za snimanje, montažu, montažu zvuka i zvuka. "Podmornica” je za Petersona bila početak velike holivudske karijere. Veliki hit je bila i "Beskrajna priča“, a potom i naučnofantastični film "Enemi Mine“. Politički triler "Na liniji vatre“ sa Klintom Istvudom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom sledeće decenije, uspesi su nastavili da se nižu brzim nizom: "Van kontrole“ sa Dastinom Hofmanom, "Oluja svih oluja“ sa Džordžom Klunijem i "Troja“ sa Bredom Pitom. Petersen se nastanio u Los Anđelesu sa suprugom Marijom 1987. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu