Vesti -

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković: "Venčaću i treći gej par, ja sam mešanac, levičar i ateista"

Kako je dečak rođen u malom selu nedaleko od Smedereva postao omiljeni evropski gradonačelnik...

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Matic Stojs Lomovsek
Foto: Shutterstock/Matic Stojs Lomovsek

Dok se priprema da se u novembru po peti put upusti u trku za gradonačelnika Ljubljane, Zoran Janković je otvorio dušu i ispričao novinaru hrvatskog "Telegrama" kako je dečak koji je porastao u smederevskom selu Saraorci izrastao u levičara i ateistu koji do te mere podržava gej brakove da je do sada lično venčao dva istopolna para, a uskoro će imati ulogu matičara i na trećem takvom venčanju.

“Ima onih kojima smeta moje poreklo, ali na njih se ne osvrćem, to su ljudi bez ideja i vizija. Nemaju mi ništa drugo da mi prebace nego da nisam rođen u Ljubljani.”

U isto vreme, gradonačelnik koji voli prisutnima da se obrati u partizanskom maniru sa "drugarice i drugovi" ustupio je restoran u Magistratu (staroj ljubljanskoj gradskoj opštini deklarisanim pripadnicima LGBT zajednice.

Osim što ne podilazi homofobima, Janković ne podilazi ni vernicima, prevashodno katoličkim, kojih je u Sloveniji 80 posto.

"Ja sam čistokrvni mešanac. Majka mi je Slovenka, otac Srbin." Deklariše se kao ateista i rezignirano odbija da se odrekne Putina i odlikovanja koja mu je on dodelio. "Ljubljana i Moskva su gradovi pobratimi, negujemo uspomenu na zajedničku antifašističku borbu, zato ne dolazi u obzir da izbrišemo istoriju", Ispričao je Janković za "Telegram".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu