Vesti -

Salman Ruždi na respiratoru

Britanski pisac Salman Ruždi, koga je napadač više puta ubo u vrat i stomak na bini tokom predavanja u američkoj saveznoj državi Njujork, operisan je i sada je na respiratoru, saopštio je u petak uveče njegov agent Endrju Vajli, prenosi BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je naveo da "vesti nisu dobre", da Ruždi ne može da govori i da bi mogao da izgubi jedno oko.

"Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena“, rekao je Vajli.

Njujorška policija je saopštila da je privela Hadija Matara, napadača na čuvenog pisca, koji je napadnut juče dok se spremao da održi predavanje u zapadnom delu Njujorka.

Matar, 24-godišnji muškarac iz Fervjua u Nju Džersiju, kupio je kartu da bi prisustvovao događaju, saopštila je policija, preneo je Rojters.

Iz policije Njujorka su u zvaničnom saopštenju povodom napada na Ruždija naveli kako je napadač oko 11.00 časova po lokalnom vremenu napao pisca i voditelja, a piscu naneo ubode u predelu vrata i stomaka.

O čemu se radi u Ruždijevoj knjizi zbog koje su mu muslimani pretili smrću?

Izveštač AP video je kako je muškarac upao na binu u Institutu Čautaukva i počeo da udara ili ubada Ruždija dok su ga predstavljali na početku predavanja.

Voditelj koji je bio sa njim na bini, Henri Ris, tom prilikom zadobio je lakšu povredu glave i prebačen je u lokalnu bolnicu, navodi BBC.

Policija je na konferenciji za novinare saopštila da su osoblje i publika pojurili na napadača i spustili ga na zemlju, a zatim je uhapšen.

Veruje se da osumnjičeni nije imao saučesnike, a motiv napada još nije poznat.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada su prisutni pohrlili na binu da savladaju napadača i pomognu povređenim muškarcima, prenosi BBC.

Policija je saopštila da je doktor u publici Ruždiju odmah pružio prvu pomoć.

Pisac je zatim helikopterom prebačen u Univerzitetsku bolnicu pitsburškog medicinskog centra Hamot, u kojoj ga čuva policija, gde je operisan.

Ruždi, rođen u Indiji, slavu je doživeo sa knjigom "Deca ponoći" 1981. godine, koji je prodat u više od milion primeraka samo u Velikoj Britaniji.

Ali njegova četvrta knjiga, "Satanski stihovi", objavljena 1988. godine primorala ga je da se krije skoro deset godina.

Ona je zabranjena u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 162 idi na stranu