Vesti -

"Tanka je linija između volim te i crko dabogda" - kako se završavaju šale na internetu?

Izricanje psovke na internetu najčešće se završava njenom suprotnošću, odnosno pretvaranjem u humoristične situacije, iako u tome ostaje nešto od magične moći reči, kaže se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Narodna umetnost.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Kletva koja se izgovara na internetu javlja se u više od 90 odsto slučajeva u vidu takozvane ludičke kletve, odnosno one koja se izgovara u šali i bez verovanja u magijsku moć reči, ističe autor istraživanja Željko Predojević sa Filozofskog fakulteta na Univerzitetu Komenski u Bratislavi.

Njena osnovna uloga je stvaranje humorističke situacije, odnosno osećanja nedoslednosti, kontradiktornosti ili nedoslednosti, kaže ona i dodaje da gotovo potpuno gubi prvobitnu magijsku funkciju i želju eksponenta da čini zlo, odnosno njena magijska uloga je deritualizovana.

Primeri psovki na Internetu

Istraživanje se fokusiralo na korisničke profile veb stranice Visdom Tvitter, gde je autorka odabrala 44 primera u kojima se kletva pojavljuje. Samo tri od njih su se pojavile u obliku ozbiljne, tradicionalne kletve. To su "dabogda crkli od ciroze i ti i tvoja jetra, jer su se borili srce i mozak", "dabogda bio zdrav, bogat i nepoznat" i "volim te, ali umri".

Svi ostali primeri, njih 41, poprimili su oblik "lude" kletve, poput: "Dabogda ti trebala k'o punjač za android” ili "dabogda nas sve u životu žuljali samo kamenčići na obali mora!"

Autor takođe navodi primere parafraziranja aforizma "Tanka je linija između ljubavi i mržnje" u maniru lude kletve. Zatim piše: "Tanka je linija između dabogda crkla ako te pozovem i zvaću pa pusti me da umrem" ili "Tanka je linija između "volim te" i "crko dabogda"".

Tematski motivi u kletvama su ljubav, zavist...

Ludična kletva nastala je po uzoru na ozbiljnu, odnosno prepoznaje slične tematsko-motivske sadržaje kao što su ljubavni odnosi, ljutnja, zavist i sl., ali i vrste psovki, poput devojačke, koja čini četvrtinu korpusa, psovke. a ima i primera psovke majke.

Iako autor napominje da obrazac psovke možda nije primenljiv na druge publikacije i takođe se ograđuje od određivanja pola onih koji šalju "kletvu", on ipak potvrđuje "stereotipno mišljenje" da žene češće psuju od muškaraca.

Sve u svemu, iskustvo Mudrolija sa Tvitera kaže da kada želite da naudite nekome na internetu, to se obično pretvori u humoristično iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu