Vesti -

Aktivistkinja: "Seks-radnik je zanimanje"; Advokat: "Vi propagirate prostituciju" VIDEO

Legalizacija prostitucije jedno je od etičkih pitanja o kojem večito postoje različita mišljenja i u društvu i u zakonodavnim telima kako u zemljama regiona, tako i kod nas. Dok hrvatski stručnjaci zagovaraju promenu modela regulacije prostitucije koji datira iz doba Jugoslavije, kakva je situacija u Srbiji?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Kristina Ferari/Printskrin/TV Prva
Foto: Kristina Ferari/Printskrin/TV Prva

"Krivični zakonik Srbije zabranjuje prostituciju, a pored toga sto se određuje kazna za posredovanje u prostituciji, ima odredba da onaj ko propagira prostituciju može da bude kažnjen od 5 meseci do 5 godina zatvora. Svako javno glasilo koje propagira ili reklamira protiv njega se može pokrenuti krivični postupak", rekao je za TV Prva advokat Nebojša Perović.

Međutim, aktivistkinja za legalizaciju prostitucije Kristina Ferari kaže da se ne propagira ništa što već ne postoji samostalno.

"Prostitucija je nuspojava u društvu od davnih vremena. Kada se govori o zakonu, treba da vidimo da li on doprinosi, šta menja. Mi imamo prohibiciju, dakle potpunu zabranu. Ljudi koji su uhapšeni vraćaju se svom zanatu. Osim što su kažnjeni, država ubira novac kroz kaznu", rekla je Kristina Ferari, koja dodaje da postoji razlika između prostitucije i seksa.

"Prostitucija je kada je neko izmanipulisan, uvučen u tu družinu. Devojke teško izlaze iz toga. Seks-radnik – to je dobrovoljna ponuda servisa", istakla je Kristina Ferari, što je izazvalo burnu reakciju advokata Perovića.

"To je reklamiranje prostitucije i kao takvo je kažnjivo zakonom", rekao je advokat i objasnio zašto nije korisno za društvo.

"Postoje zemlje u evropskoj zajednici gde je prostitucija legalizovana, ali kod njih je sve ostalo rešeno, u našoj zemlji, u kojoj polovina stanovništa sklapa kraj sa krajem, pričati o poslu gde se pominje 1000 evra nedeljno, može negativno da utiče na devojčice i mlađe osobe", objasnio je Perović.

On je dodao i da je pružena zaštita onima koji su izloženi maltretiranju makroa, jer odgovaraju prekršajno.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu