Vesti -

Holandska princeza bi mogla da se uda za ženu, a da ipak postane kraljica

Istopolni brak je u Holandiji legalan od 2001. godine, ali se oduvek pretpostavljalo da se ne može primeniti na krunu jer bi morao da postoji naslednik prestola.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sada je privremeni premijer Mark Rute jasno stavio do znanja da bi se svaki kralj ili kraljica takođe mogli oženiti osobom istog pola.

Naslednica holandskog prestola, princeza Amalia, u decembru puni 18 godina.

Premijer je rekao da se radi samo o "teorijskim situacijama", ali da bi se sledeća kraljica mogla oženiti ženom.

"Zbog toga kabinet ne vidi da bi prestolonaslednik ili kralj trebalo da abdiciraju ako žele da se venčaju sa partnerom istog pola", objasnio je on u odgovoru na pisano pitanje u parlamentu iz svoje stranke.

Kao najstarije dete kralja Viljema-Alekandera budućnost princeze Amalije je bila pod lupom, pa je jedna knjiga tokom leta pokrenula pitanje šta bi se moglo da se dogodi ako se odluči za udaju za istopolnog partnera.

U knjizi se nije spekulisalo o privatnom životu princeze, a nema ni naznaka o bilo kakvom venčanju. Očekuje se da će Amalija iduće godine otići na univerzitet, a ona je odbila kraljevski prihod na koji ima pravo dok je student.

Pitanje je navelo dva poslanika iz Ruteove liberalne stranke da se zapitaju da li su trenutna ograničenja u vezi sa kraljevskim brakom u skladu sa "normama i vrednostima 2021".

Iako kabinet jasno stavlja do znanja da je istopolni brak moguć, ono što se ne zna je šta bi se dogodilo sa nasledstvom u slučaju dece rođene iz istopolnog kraljevskog braka, na primer usvajanjem ili uz pomoć davaoca sperme.

"Strašno je komplikovano", objasnio je premijer. Holandski ustav navodi da kralja ili kraljicu može naslediti samo "zakoniti potomak".

Premijer je rekao da je to u ovoj fazi čisto teoretski, ali da će to biti na raspravi u parlamentu, koji mora dati odobrenje za kraljevski brak. "Pređimo taj most ako dođemo do njega", rekao je on za holandsku televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu