Vesti -

Tesla "nikada nije dotakao ženu", ali - tvrde da je bio zaljubljen u sestričinu

Uz njegove izume, istraživače života i dela Nikole Tesle jednako je žarko zanimao i njegov privatni život. Jer Tesla ne samo da se nije oženio nego nije zabeleženo ni da je sa nekom damom imao dublju i dužu ljubavnu vezu. Stoga je jasno da je njegov ljubavni život predmet različitih pretpostavki i spekulacija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uzmemo li u obzir činjenicu da je Tesla bio čovek koji je život posvetio nauci, jasno je da kontakti sa ženskim polom nisu bili tako česti. Ipak, tu ponovo dolazimo do kontroverze. Jer mladi je Tesla u počecima života u Americi vrlo brzo dospeo u krem društvenog života. A i tada se moramo vratiti još dalje u prošlost, u Tesline srednjoškolske dane, pa i još malo pre toga, pa onda proći kroz gotovo čitav njegov život kako bismo pronikli bar donekle u privatni život velikog pronalazača.

Nikola Tesla o Kosovu: Evropa neće nikada moći da plati dug prema Srbiji

Teslin praunuk, Zagrepčanin Boško Budisavljević, ispričao je kako se izumitelj za vreme bolovanja od kolere u Tomingradu 1873. i 1874. zaljubio u svoju sestričinu. Zaključio je to iščitavajući jedan intervju svoje majke u kome ona kaže da je "Tesla, zavolevši ženu koju nije smeo da voli, čitav život ostao neženja". Budisavljević smatra da je "fatalna" žena u izumiteljevom životu mogla biti njegova sestričina Milica Mandić, kći Tome Mandića, brata Tesline majke Đuke.

Drugi izvor govori sledeće: "Kad je njegova mladenačka ljubav, prijateljica iz gimnazije, poslala sina u Sjedinjene Američke Države i zamolila Teslu da ga uvede u američke bokserske krugove, bez oklevanja joj je ispunio želju i čak pratio mladića na bokserske borbe, premda je to bilo potpuno suprotno od njegovog načina razmišljanja. Koliko znamo, to je bila jedina žena prema kojoj je Tesla osećao nešto više od prijateljstva."

Zatim je tu i supruga velikog Teslinog prijatelja Roberta Andervuda Džonsona. Prema nekim izvorima, ona je bila jedina žena u koju se izumitelj ikada zaljubio. Iako su često razmenjivali i nešto slobodnija pisma, nema dokaza da je njihov odnos bio imalo drugačiji od platonskog.

U knjizi "Tesla – izumitelj električnog doba", autor Vi Bernard Karlson piše da je Tesla, kada mu je 13. marta 1895. izgorela laboratorija na Petoj aveniji te je ostao praktično bez ičega, pao u tešku depresiju. Tada mu je Ketrin Džonson pisala ovako: "Danas sam sve svesnija razmera katastrofe i, posledično tome, obuzeta sam sve većom strepnjom za tebe, dragi moj prijatelju. Gotovo sam ostala bez suza koje ne mogu poslati pismom. Zašto ne dođeš kod nas – možda bismo mogli da ti pomognemo."

Tesla na hrvatskom evru: "Oni bi nama oči iskopali"

Rasprava o njegovom privatnom životu počela je nakon razgovora s jednim novinarom uz piće u kafani. Osetivši kako je Tesla prijemčiv i za druga pitanja, osim njegovih pronalazaka, jednostavno ga je upitao što misli o braku. Dobio je zanimljiv odgovor: "Slikaru pristoji, muzičaru pristoji, piscu pristoji, ali izumitelju ne. Prva trojica nadahnuće crpe iz ženskog uticaja i ljubavi koja ih vodi do većih postignuća, ali izumitelj poseduje toliko vatrenu narav s toliko divljeg i strasnog značaja da bi, predajući se ženi koju bi mogao voleti, dao sve i time odneo sve s odabranog područja. Mislim da ne možete imenovati mnogo velikih izumitelja koji su bili u braku", rekao je Tesla, malo oklevao pa nastavio: "Što je šteta jer se katkad osećamo strašno usamljeno."

Jednom je srpskom novinaru 1927. godine rekao: "Nikad nisam dotakao ženu. Kao student, na praznicima kod roditelja u Lici, zaljubio sam se u devojku. Bila je visoka, prelepa i imala oči nesvakidašnje, pune razumevanja."

Nikola Tesla ponovo "u okviru" Hrvatske

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

"Nastavlja se bestidno svojatanje i kroatizacija Nikole Tesle"

Da li je ta devojka sestričina iz priče Boška Budisavljevića ili prijateljica iz gimnazije čijeg je sina uvodio u američki boks?

S Ketrin Džonson ipak je, prema svemu dostupnom, imao najprisniji odnos. S parom ga je upoznao zajednički prijatelj Tomas Komerford Martin, urednik u tada prestižnom "The Centuryju". I to je za Teslu bilo sjajno jer su Džonsonovi bili viđeni i uticajni, a od početka su snažno radili na Teslinoj promociji.

Zajednički prijatelj Martin rekao je 1894. godine kako strahuje da bi Tesla "mogao da oboli od iluzije da je svaka žena Dalila koja će mu odseći uvojke. Ako se možete nositi s tim, uveren sam da bi bilo korisno da ga odvedete kod lekara..."

"Gospođa Džonson, inače Irkinja crvene kose, ima blagotvoran uticaj na Teslu. On sada počinje da se druži sa ženama te je u njihovu društvu daleko opušteniji", dodao je.

Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla

Viđen je s gospođom Džona Džejkoba Astora, gospođom Klerensa Mekeja, naslednicom Florom Dodž, Korin Robertson, sestrom Tedija Ruzvelta i s En, ćerkom Džej Pi Morgana. Kako se čini, nije ni s jednom razvio prisniji odnos, no nastojao je da razvije jedan drugi, poslovni, tražeći od njih put do novca za svoje izume.

Ne može se verovati ni njegovoj prijateljici Margarit Merington koja je tvrdila kako nikada ni s jednom ženom nije izlazio osim s njom. Kasniji istraživači su utvrdili da tako nešto najverovatnije nije istina, ali je očito da je Tesla ipak bio predmet ženskih želja. Pa čak i jedne Sara Bernard, barem prema nekim izvorima, i mnogih drugih lepih i poznatih dama, prenosi "Večernji.hr".

Srpski pisac Vladimir Pištalo, koji je dobio NIN-ovu nagradu za roman "Tesla, portret među maskama", iza kog je osam godina istraživanja, u intervjuu za Večernji list rekao je sledeće: "Nikada nije dotakao ženu – prema onome što znamo. Osam godina mojih istraživanja kažu da nema dokaza da se to dogodilo. On se posvetio spiritualnom. Jedna od osobina monaha je suzdržavanje od romantično-seksualne strane života. Ipak, prisan odnos s Ketrin Džonson ostao je takav sve do njene smrti kada ona nalaže svom mužu da uvek ostane u kontaktu s Teslom."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu