Vesti -

Dan sećanja na žrtve Holokausta: Na Starom sajmištu Srbi, Jevreji i Romi masovno su ubijani

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Nekadašnji logor Staro sajmište/Profimedia
Foto: Nekadašnji logor Staro sajmište/Profimedia

Ovaj državni praznik posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata. Danas će biti položeni venci na spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu – Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor "Jasenovac" jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine, i u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom sajmištu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

"U Jasenovcu do 22. aprila 1945. godine, kada je došlo do proboja ostalo svega 1.220 logoraša. Od preostalih 1.073, proboj je izvršilo 600, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari. Iz Ciglane proboj je preživelo 118, a iz Kožare 11 logoraša.

"Ustaše su prvo prišle likvidaciji ženskog logora. Poslednja grupa od osamdesetak žena ubijena je dan ranije", navodi Savez Srba u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu