Vesti -

Neobična priča plišanog medveda iz II svetskog rata: "To nije obično nasledstvo"

Servisna radionica ostavila je gledaoce u suzama zahvaljujući magičnoj restauraciji "srećnog" medvedića iz Drugog svetskog rata.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, Foto: Profimedia
Ilustracija, Foto: Profimedia

Martin Biver doveo je Čifija, plišanu igračku koju mu je ostavio deda, u radionicu, tražeći pomoć da medvedu - u punoj mornarskoj odeći - vrati nekadašnji sjaj.

Razgovarajući sa Džejem Blejdsom i restauratorima igračaka Amandom Midldič i Džuli Tačel, Biver je otkrio da igračka nije samo porodično nasledstvo.

"Moj deda je služio u Drugom svetskom ratu", rekao je.

"Bio je podoficir i pazio je na momke na brodu. Njegov nadimak, dok je bio na brodu, bio je Čifi. Toliko su ga voleli da mu je posada sa krojačem napravili i poklonili ovog plišanog medveda."

Dalje je naveo da je njegov deda imao veliku sreću, jer je prebačen sa tog broda neposredno pre nego što je bio potopljen.

 EPA-EFE/NINA PROMMER
EPA-EFE/NINA PROMMER

"To je veliko potonuće savezničkih trupa, na njemu je stradalo mnogo ljudi", rekao je Biver.

Ovaj brod potopljen je zajedno sa još jednim 10. decembra 1941. od strane kopnenih bombardera i torpednih bombardera Imperijalne japanske mornarice. Oko 840 ljudi je ubijeno u napadu.

"Čifi nije obično nasledstvo. Bio je uspomena mog dede na njegove saradnike i prijatelje koji su umrli i potonuli sa brodom", rekao je on.

Radionica je popravila medvedića - puna mornarička odeća je obnovljena, a uši i stopala su zamenjeni.

Kada je otkriven puni rezultat, Biver je izgledao kao da će zaplakati zahvalivši se timu što je očuvalo dedino nasleđe.

"Apsolutno sam zanemeo, oduševljen kako dobro izgleda Čifi. Moj deda bi bio veoma ponosan na mene jer bi mogao da prenese sećanje na one ljude koji su izgubili život", rekao je Biver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu