- Vesti -

Čačanski Alpi: Ljubitelji alpinizma ne moraju daleko VIDEO

Da biste se bavili alpinizmom nije neophodno da putujete u inostranstvo - improvizovane strme staze možete pronaći i u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kod Čačka.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Osim što je poznata kao mirno mesto, namenjeno najpre porodičnom odmoru, Ovčar Banja takođe može da bude raj za sve ljude koji vole ekstremne sportove. Više o tome, direktno sa jednog od penjališta, za Jutro Prve televizije, govori instruktor alpinizma Petar Šunderić iz sportskog kluba Armadilo.

"Što se tiče alpinizma, Ovčar Banja ima preko 70 godina tradicije. Ovde ima stena od po 130 metara, vertikalnih delova, dosta ozbiljnih i zahtevnih, tako da nas sve te težine mogu snaći kao i na nekim drugim planinama, kao što su Alpi", kaže Šunderić.

Inače, njegov klub ove godine slavi 15 godina postojanja.

"Iza nas stoje mnogobrojna međunarodna i takmičenja državnog prvenstva u zimskoj tehnici penjanja - draj tuling. Takođe, radili smo mnoge vežbe sa civilnom zaštitom, sektorom za vanredne situacije, vatrogascima, spasiocima", kaže Šunderić.

Da bi boravak u prirodi bio "uživanje a ne preživljavanje", instruktor savetuje da svako ko hoće da se bavi nekim sportom u prirodi prvo treba dobro da se informiše.

"Najpametnije je da se ljudi informišu putem interneta, na stranicama sportskih klubova, kao i da prođu određene obuke", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu