Vesti -

Osim Visokih Dečana, ugrožen i iguman Sava Janjić VIDEO

Posle izveštaja organizacije Evropa nostra, u kome je manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, svrstan među sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, osim negiranja najviših prištinskih zvaničnika, krenule su i neosnovane optužbe protiv igumana manastira, Save Janjića.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Savet za odbranu ljudskih prava iz Prištine tvrdi da Visoki Dečani nisu ugroženi a da bi arhimandrit Sava Janjić trebalo da bude optužen za ratne zločine jer osim što podržava politiku Srbije, kako kažu, zna da su u manastiru za vreme oružanih sukoba, navodno, bili zatočeni albanski civili. Na ove optužbe, otac Sava odgovara citatom iz Svetog pisma.

"Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima, mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim: Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima".

Iz Vlade Srbije poručuju da su napadi na igumana manastira Visoki Dečani pokazatelj koliko su srpska kulturna baština i Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu i Metohiji ugroženi.

"Ja se nadam da će se i Međunarodna zajednica ovim pozabaviti na još ozbiljniji način. Mislim da je Sava Janjić meta samo zato što čuva Visoke Dečane, a postoje ljudi tamo koji ne žele da taj manastir postoji. To je svetska kulturna baština i Srpska pravoslavna Crkva jeste stub onoga što znači Srbija na Kosovu i Metohiji i život tamošnjeg srpskog stanovništva", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Takozvani Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine predvodi takozvani Halid Berani, koji je prvi objavio lažnu vest da su Srbi krivi za utapanje trojice albanskih dečaka 2004. godine, nakon koje se dogodio pogrom Srba.

Podsetimo, Berani je bio aktivan pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova u regionu Kosovske Mitrovice za vreme sukoba 1998. i 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu