Vesti -

Poslednji Balaševićev intervju: "Nisam srpski kantautor, već jugoslovenski"

Makedonski kanal na Jutjubu objavio je video-snimak "poslednjeg intervjua Balaševića", u kom je pričao o karijeri, detinjstvu, ali i o braku sa Oliverom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: e-stock/dragan milovanov
Foto: e-stock/dragan milovanov

Balaševićev drug iz vojske: "Bio mi je više nego brat"

Jedna od prvih Đoletovih pesama: "Da ti imaš telefon..." FOTO

Balašević je ugostio novinarsku ekipu u svom domu u Novom Sadu, kao što to obično radi, i poželeo im dobrodošlicu, a kada su ga pitali kako je, rekao je: "Bolje sam nego što izgledam, godina proizvodnje mi je problem". Rekao je da se skroz promenila njegova ulica od njegovog detinjstva, koja je tada bila romantična, pastoralna, sa kaldrmom, travom i guskama.

"Sve što sam napisao o salašima, konjima, Vojvodini, sve je bilo tako", rekao je muzičar i ispričao anegdotu iz detinjstva.

Dodao je da je igrao klikere i da je ulica bila idealna za fudbal, i kako su se nervirali kada bi im usred igre naišao automobil, koji bi im zaustavio igru.

Podigli Balaševiću spomenik, pa mu spevali pesmu: "Ovakvu bol još nisam osetio" VIDEO

Američki profesor o Balaševiću, poredio ga sa Bobom Dilanom: "Ovo je smrt Jugoslavije"

"Dragi Đole, ja sam tvoj srpski jezik"

Odlazak Panonskog Mornara: Cela bivša Jugoslavija je u suzama

Balašević navodi da nije imao ambicije da bude pevač - sa 19 godina naučio je da pravi muziku, iako nikad nije naučio da svira gitaru dovoljno dobro.

Rekao je i da bi, da nije bio muzičar, bio fudbaler, ili pisac bajki za decu. Muzičar je rekao da mu ne prija kada ga zovu srpskim kantautorom "zbog svega što doživi u Skoplju, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu", pa je uvek više voleo da ga zovu jugoslovenskim kantautorom.

"Nobelova nagrada je kada prevaziđeš svoju generaciju, to je ono što nagrađuje čoveka, kada je njegovo delo važnije od njega", rekao je Balašević.

Kada su ga pitali koliko je bilo teško održati političku iskrenost u karijeri, Balašević je rekao da je u jednom trenutku čak bilo i opasno i komplikovano za njegovu porodicu.

"Zadnjih godina nisam ništa govorio, ali ne zato što se bojim nego jer se sada već malo gadim", rekao je Balašević, dodajući da su mnogi mislili kao on, ali da "nisu imali mikrofon", pa nastavio da priča o svojoj supruzi Oliveri i njihovom braku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 152 idi na stranu