Vesti -

Optužen jer je gazio sliku Bogorodice, donirali mu skoro 30.000 evra za odbranu FOTO

Adam Darski, hevi metal pevač poznat pod imenom Nergal, u sukobu je sa poljskim vlastima zbog fotografije na kojoj gazi sliku Bogorodice.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Čista provokacija: Naša reperka se obukla kao bezobrazna Bogorodica FOTO

On je, u skladu sa poljskim zakonima, osuđen za vređanje verskih osećanja. Žalio se na ovu presudu, a u svojoj kampanji na internet-stranici Go Fund me apeluje na donacije i za druge umetnike u Poljskoj koji su takođe optuženi sa bogohuljenje.

"Više od deset godina me poljski pravni sistem progoni. Vreme kapitulacije je prošlo", napisao je na svom Tviter nalogu pevač benda Behemot.

Pršte reakcije na provokativnu "Kosovku devojku 21. veka"; Pevačica: "Niste razumeli" FOTO

Kako kaže, poljski političari pokušali su da mu unište karijeru, umetnici su uvučeni u sudnice što im stvara ogromne troškove, a optužbama za bogohuljenje "cenzurisani su svi koji nisu u skladu sa arhaičnim verskim zakonima Poljske".

On je u opisu Go Fund Me kampanje naveo da bi umetnici trebalo da pokušaju da "uzvrate udarac", a za samo pet dana je skupio 24.000 funti (oko 28.000 evra).

Adam Darski bez kostima. Foto: Profimedia
Adam Darski bez kostima. Foto: Profimedia

Darskom za fotografiju iz 2019. godine na kojoj gazi Bogorodicu preti kazna od dve godine zatvora, a mora da plati i 3.340 evra.

Ovo nije jedini slučaj da je protiv njega pokrenuta tužba za vređanje verskih osećanja, jer je na sceni cepao Bibliju, palio krst i činio razne druge slične stvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu