Vesti -

Deca i seksualnost: Kada ste shvatili da ste strejt?

Glumica Bizi Filips iz serije "Dawson’s Creek" u jednom podkastu otkrila je da je sa svojom ćerkom Birdi pre dve godine razgovarala na temu seksualnosti i kako joj je ćerka otkrila da je gej. Birdi je tada imala 10 godina, a sada, dve godine kasnije, dozvolila je majci da o tome javno govori.

Izvor: Optimist
Podeli
Bizi Filips levo/Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock
Bizi Filips levo/Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Dakle - stara tema, novi akteri. Ponovo imamo holivudsku porodicu koja podržava svoje gej dete, ponovo imamo dete koje želi da ga oslovljavaju sa "oni", ponovo imamo javnost koja skače i razulareno urla o tome kako deca nemaju pojma šta je seksualnost. Komentari se ređaju i ređaju, ali se sve svodi na to kako je ovo marketing za mamu, kako "jadna deca" pokušavaju na taj način da privuku pažnju roditelja, kako deca u to doba ne znaju šta je seksualnost i kako ne mogu da znaju da li su gej ili strejt i to im je nametnuto i to je pomodarstvo, kako je to odraz propadanja civilizacije i moj omiljeni – sada se koristi "oni" kao zamenica jer: "kada Hristos pita demona kako mu je ime, on odgovara: Legion, što znači hiljada. Znači, ne jedan demon je zaposeo čoveka, već hiljadu njih. Tako da zamenica oni u tom kontekstu savršeno odgovara". Genijalno.

Na većinu toga, kao što se vidi iz priloženog, besmisleno je trošiti reči, ali osvrnimo se malo na to kada deca spoznaju svoju seksualnost.

Birdi ima 12 godina. Pubertet kreće od 11 godina. Seksualnost se razvija mnogo ranije, ali se intenzivno razvija u preadolescentnom uzrastu i pubertetu. To je trenutak kada društvo već uveliko (pokušava da) kreira seksualnost kod deteta. To nije ono kad dve školske drugarice koje dobiju bebe različitih polova pričaju kako će da se "orode"" to je onaj trenutak kada ponosni otac "baci pet" svom sinu koji je uhvatio devojčicu za dupe u četvrtom razredu. Kada time afirmiše ne samo seksualnost koju smatra "ispravnom", već i seksualno nasilje, ali to je neka druga tema. To je onaj trenutak kad roditelji, tetke, ujke i ostala duhovita rodbina smaraju devojčicu koja je još kod učiteljice "jel ima neki momak u školi". Dakle, sva ta deca osećaju već izvesnu privlačnost prema drugoj deci svog uzrasta. I tu privlačnost društvo zdušno podržava i konstantno (re)afirmiše. Tada se dešavaju prvi poljupci, prvi dodiri, ima se "prvi dečko" i "prva devojka" i tako dalje. I niko nema problem sa tim, zašto bi pa imali kada je to heteroseksualna privlačnost i kada je to "normalan razvoj".

Glumica otkrila da je njena ćerka (12) gej: Hoće da je zovemo "oni"

Međutim, kada je u pitanju homoseksualna privlačnost i kada dečak istu vrstu privlačnosti u istom tom uzrastu oseti prema drugom dečaku ili devojčica prema drugoj devojčici, kada dečak oseti želju da poljubi drugog dečaka, a devojčica drugu devojčicu - onda je to problem koji treba lečiti, onda ta deca "ne znaju ništa o seksualnosti", onda su to naučili iz filmova, ili im je nametnuo truli zapad. Kada rade isto što rade i njihovi heteroseksualni vršnjaci kod njih to nije u redu jer - nije heteroseksualno.

I hteo sam u ovom tekstu da krenem po istraživanjima, pa o teorijama seksualnosti, pa o razvoju seksualnosti, pa o tome kako se ona razvija kod dece i šta se razvija u kom dobu, ali mislim da nema svrhe. Mnogo je toga već rečeno i napisano, možda i previše. I na svakih par meseci se ponovi ista priča, isti ljudi i isti komentari i isto licemerje. Dovoljno je pogledati komentare ispod neke slične vesti na nekom portalu nekoliko godina unazad. Ista dosadna, isprazna, ničim potkrepljena „argumentacija“ koja je odavno na smetlištu nauke i istorije.

Realno, dosta je više objašnjavanja. Dosta je više velike nauke i velikih istraživanja da bi se odbranilo nešto što više nema potrebe ni braniti, ni pravdati, ni afirmisati. Nešto što je potpuno zdravorazumska stvar.

Foto: Promo
Foto: Promo

Jedan komentar je to vrlo prosto objasnio: "Realno, ja sam znao da sam heteroseksualac kad mi je bilo 6 godina, ako ne i manje. U vrtiću sam se zaljubljivao u djevojčice. Prema tome, zašto bi mi bilo čudno da neko sa 10 godina već poznaje svoju seksualnost samo zato što je homoseksualna?". Kao što rekoh, vrlo zdravorazumski.

Dakle, nema tu velike nauke i filozofije. Situacija je vrlo prosta. Dragi heteroseksualci - ako vas zanima kada se razvija seksualnost kod deteta – setite se kada ste je vi prvi put osetili. Pre nego što kažete da dete neke glumice ne može da zna da li je gej sa deset godina, setite se kada ste vi prvi put poljubili nekoga. Kada ste prvi put osetili da vas interesuje neka devojčica. Ako se ne sećate, pitajte mamu, prilično sam siguran da ste bili negde Birdinih godina. Ko želi da razume – to će mu biti dovoljno. Ko ne želi – džabe sve nauke i istraživanja ovog sveta. Dragi homoseksualci, vama je to verovatno vrlo jasno i bolje se sećate jer vaše sećanje verovatno nije bilo tako lepo. Nije to bio romantični poljubac dva klinca, već pitanje „šta nije u redu sa mnom?!“ koje će stvoriti traumu koja će vas još dugo posle pratiti, a možda vas i još prati. I vi ste, verovatno, bili negde Birdinih godina.

Uostalom, evo jednog misaonog eksperimenta.

Društvo obožava da postavi gej osobama ono čuveno pitanje "Kada si skapirao/la da si gej". Umesto toga, hajde da obrnemo pitanje - kada ste vi skapirali da ste strejt? E, tada je i Birdi, piše Optimist.

Piše: Nemanja Marinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu