Vesti -

Većina "za", a Jelena Tinska ostavila sve u neverici: "90 odsto debila i morona" VIDEO

I maloletnici siluju maloletnice, slušamo u vestima ovih dana. Pri vrhu smo po broju adolescentskih trudnoća i abortusa u Evropi. Da li je deci već u ranom uzrastu potrebna nastava da bi znala kako da se zaštite od neželjenih posledica seksa? I da bi shvatila šta je to seksualno zlostavljanje i smogla snage da progovore o tome čim ih neko napadne? Treba li u osnovne škole uvesti seksualno obrazovanje?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Dragoslav Bokan iz Instituta za nacionalnu strategiju kazao je gostujući na TV Prvoj da čitava priča o seksualnom obrazovanju uvodi nemir u svet detinjstva.

"Seksualnom pričom u kojoj drugarica nije drugarica sa kojom razmenjuje sličice, nego neko suprotnog pola koga počnete da gledate na drugačiji način... Dete postaje uplašeno, jer ne može da razume tako nešto", kazao je Bokan.

On tvrdi da nije važno samo da li uvesti ili ne, već zbog čega treba uvesti ili ne treba uvesti seksualno obrazovanje.

"Moramo znati da ne postoji idealno rešenje. Odgovor je nemoguć, mi živimo u jednom surovom svetu gde seksualnost ulazi u sve pore života. Ja sam protiv uvođenja seksualnosti među mlade ljude, a posebno među decom. Decu mogu da zaštite porodica i društvo, kroz jačanje karaktera. Ako je najmanja jedinica u društvu čovek, individua onda nema spasa. Mi decu umesto da štitimo uvodimo u svet koji ne umeju da razumeju. Kod deteta mora da postoji stid, ne daj bože da nemaš stid. To je vrlina koja se vekovima gajila da čuva ljude od određenih granica", objašnjava Bokan.

Stid je, prema njegovom mišljenju, nešto važnije od znanja. On kaže da možete da budete neobrazovan, a plemenit čovek. Njegovo rešenje je školski psiholog koji je osoba od autoriteta, koja bez reči edukacija, već kroz razgovor treba da objasni sve to.

"Deca žele da im se obraćate normalno, duhovito, zanimljivo, a ne da im držite lekcije, to ne funkcioniše. Edukacija je jedna fora, naučiš napamet, zadovoljiš dobiješ ocenu i zaboraviš", kaže on.

Osvrnuo se i na to da je dobro imati veronauku u školama.

"Veronauka uči ljude o nekom višem smislu, da smrt nije kraj, da nismo slučajno na ovom svetu... Pa čak i da Bog ne postoji, zašto ne bismo dete ohrabrili, upotrebom vere kroz dobrotu, ljubav prema roditeljima, izbegavanje nasilja... Stvari koje su pozitivne, hrišćanska civilizacija nije samo vera u Boga", kazao je.

Dragoslav Bokan/Foto: Printskrin TV Prva
Dragoslav Bokan/Foto: Printskrin TV Prva

Jelena Tinska postavlja pitanje kada i u kom uzrastu se planira uvođenje seksualnog obrazovanja.

"Ako se ono uvede za uzrast od 1. do 4. razreda, to je potpuni nonsens. Sve mi smrdi na one vežbanke, gde se insistira na tome da deca mogu da imaju dve mame, tate... Seks je za njih tabu-tema, oni se toga stide, pristaju na nešto što ne bi misleći da tako mora", kazala je Tinska.

Kako tvrdi, ne može dete od 1. do 4. razreda da se bombarduje pričom o seksu.

"Od 5. do 8. može, jer deca danas ranije sazrevaju, ali pre 5. to bi unelo nešto suprotno. Ne treba uvesti detetu koje nema svest priču o seksu", kaže ona.

Jelena Tinska kazala je da bi bilo mnogo pametnije da ne uvodimo seksualno obrazovanje, već obrazovanje o porodici.

"Da objasnimo i edukujemo ljude, da je porodica najvažnija. Teško je osloniti se na društvo. Treba uvesti edukaciju roditelja u škole, a ne seksualno obrazovanje. Najvažnije je da devojčice ne smeju da se stide da priđu mami, ali ako je za mamu to tabu-tema onda tu nema spasa. Sve ide iz porodica, zato smatram da treba uvesti edukaciju roditelja", kazala je.

Kaže da deci ne treba davati mobilne telefone i pristup internetu, ali je svesna da je to nemoguće. Osvrnuvši se na pitanje stida istakla je da je nešto što se opet u porodici uči, kao i dostojanstvo.

"Pogledajte koliko mali procenat dece odrasta u porodicama u kojima imaju neki kontakt sa roditeljima. Često čujemo 'ja nisam primetila da se moje dete drogira'", ljudi danas rode dete i daju ih babama da ih vaspitavaju.

U delu programa voditelj je pročitao rezultate ankete u kojoj je većina glasala za uvođenje seksualnog vaspitanja u škole. Na konstataciju voditelja da je većina "za", Tinska je rekla da je "90 odsto debila i morona".

"Naročito na ulicama kada pitate i pravite ankete imate antivaksere, mali je procenat osvešćenih bića koji će da sedne i da glasa", kazala je Tinska.

Pogledajte u video-materijalu o čemu su još razgovarali:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu