- Vesti -

Miljko je jedan od najstarijih Srba: Ove zime proslavio je 102. rođendan FOTO

Jedan od najstarijih žitelja Šumadije živi u selu Mrčajevci i uoči Savindana napunio je ni manje, ni više već - 102 godine. Miljko Stojanović, tih i odmeren starac otkrio je tajnu svog dugog veka, jer iako u poznoj starosti većih zdravstvenih problema nema.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

"Dobar život se sastoji od rada sa zadovoljstvom, ali trebalo je voditi računa da ono što se radi ne bude na štetu i da bude umereno. Radio sam tako da mi ništa ne bude teško. Zdrava i stabilna porodica je najveći oslonac i najvažnija za srećan život. Sad sam ponosan na unuke, kako da ne bih bio. Imati porod dobar to je pravo zadovoljstvo", rekao je Miljko Stojanović za agenciju RINA.

Foto: Rina
Foto: Rina

Najstariji meštanin Mrčajevaca na svojoj koži osestio je šta znači boriti se za svoju zemlju protiv okupatora. Služio je vojsku 1941. u Karlovcu u Hrvatskoj, a kad je naša država kapitulirala bio je negde van kasarne, na zadatku kako kurir. Imao je, međutim, u šiljelu ušivenu potvrdu da je vojnik, tada su ga Nemci zarobili i držali dve godine u nemačkom logoru.

"Bili su to teški dani, ali se izdržalo. Kad sam se vratio u svoj rodni kraj radio sam kao računovođa u Mrčajevcima, Čačku, Kraljevu i Kragujevcu i od 2006, kad mi je umrla supruga, živim ovde sam. Ćerke me naizmenično obilaze i redovno me posećuju, donose sve što treba, ali iako već gazim stote godine još uvek sam samostalan dosta", priča Miljko.

Foto: Rina
Foto: Rina

U doba epidemije koronavirusa porodica o Miljku još više vodi računa, a ovaj starac redovno šeta po dvorištu koje je do skoro i sam lično održavao i za koje svi kažu da je jedno od najlepših u ovom selu.

Pre dve godine kad je slavio jubilarni stoti rođendan, proslavu za Miljka pripremila je Mesna zajednica, a on je tada sa lakoćom i u jednom dahu oduvao sve tri sveće na slavljeničkom kolaču. Ove godine kad epidemiološke prilike to budu dozvolile, predstavnici Mesne zajednice uručiće mu i posebnu plaketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu