Vesti -

"Nož žica" na duksu srpskog brenda uznemirio javnost FOTO

Duks i majice sa natpisom pokliča "Nož žica" našli su se na prodajnom sajtu jednog srpskog brenda i napravili su haos u srpskom internet prostoru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Brend se na svom sajtu reklamira kao "srpska robna marka koja je rođena u srcu novobeogradskih blokova".

U opisu takođe piše da su oni brend koji "spaja duh tradicije i patriotizma sa duhom beogradskih ulica".

Sporni duks sa pokličom karakterističnim za nacionaliste i desničare ponuđen je u onlajn prodaji i na Instagram profilu ovog brenda, koji su korisnici masovno prijavljivali.

Ubrzo je duks povučen iz prodaje, a nalog na Instagramu im je deaktiviran.

Na sajtu su i dalje ostali u ponudi drugi sporni odevni predmeti, a sada je sajt ovog brenda suspendovan.

Foto: Printskrin/B92.net/S.D.
Foto: Printskrin/B92.net/S.D.

Na majice i dukseve ovog brenda reagovao je i analitičar Florijan Biber na Tviteru.

"Ako poričete genocid, postoji marka majici u Beogradu za vas", napisao je Biber ostavivši nekoliko primera motiva sa majici, poput Željka Ražnatovića Arkana i natpisa "Sloga biće poraz Vragu".

Tržišna inspekcija zabranila je ovom preduzeću iz Beograda promet i oglašavanje svih proizvoda sa natpisom "Nož, žica", koji nedvosmisleno pozivaju na izazivanje nacionalne i verske mržnje, rekao je za Betu državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Кandić. "Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva", kazao je Кandić. On je dodao i da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal danas podneta krivična prijava protiv preduzeća zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje.

Pre nego što im je suspendovan sajt, srpski brend se oglasio na svom Fejsbuk profilu.

"Želimo da uputimo izvinjenje svima koje smo uvredili našom objavom. Nije nam bila namera da propagiramo bilo koji vid mržnje ili netrpeljivosti. Poruka artikla je potpuno izvučena iz konteksta", naveli su u svojoj objavi.

Dodali su da se prvenstveno izvinjavaju svojim prijateljima i saradnicima muslimanske veroispovesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu