Vesti -

Protođakon Ranković: Patrijarh je bio prosvećeni intelektualac, veliki ljubitelj dobre knjige VIDEO

Upravo te 1975. godine kada je patrijarh Irinej izabran za episkopa Niškog upoznao se sa protođakonom Ljubomirom Rankovićem. Od tog trenutka negovali su posebno poznanstvo patrijarh i urednik "Glasa crkve".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Pamtim ga kao predstavnika stare garde srpskih vladika, a pritom mislim na vladiku Germana, vladiku žičkog Vasilija, patrijarha Pavla i mog valdiku danas vladiku šabačkog Lavrentija. Bio je izuzetno prosvećen i obrazovan čovek, veliki ljubitelj knjige. Kad god bih mu pisao posvetu za neku od mojih knjiga uvek bih stavljao: 'Ljubitelju lepe i dobre knjige'. Sva izdanja naše izdavačke kuće, koja nisu mala, on je imao kod sebe i u svojoj biblioteci i uvek je komentarisao ta izdanja. Bio je baš prosvećeni intelektualac. Imao je izuzetni dar reči, čist narodni govor, žubor reči i rečenice", otkriva za TV Prva protođakon Ranković.

On dalje kaže da je imao sreću da za jednu njegovu knjigu o vladici Lavrentiju patrijarh Irinej napiše predgovor.

"Episkop šabački Lavrentije i Irinej bili su izuzetni prijatelji, jedan drugog su izuzetno poštovali, bliski su bili duhom, dragi i blagi, bili su kako knjiga i nosi naslov 'Praznici svetlosti tihe'".

Protođakon je pre nekoliko meseci u Resniku dobio blagosolov od patrijarha Irineja da piše knjigu o njegovom prethodniku patrijarhu Pavlu. Kako kaže, patrijarh Irinej će jednako po dobru biti upamćen u narodu.

"Biće upamćem kao čovek dijaloga, kao narodni patrijarh, u pravom smislu reči narodni pastir. Staće u red najvećih poglavara srpske crkve, narod ga je voleo, on je voleo svoj narod..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu