Vesti -

Prikupljeno više od 14 miliona dinara za ublažavanje posledica koronavirusa

Pandemija koronavirusa, kao i različite ranije krizne situacije, pokazala je da na krize reagujemo solidarno i udruženo, pružajući podršku tamo gde je neophodna.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Podaci istraživanja o davanjima za borbu protiv kovida 19, koje je sproveo Catalyst Balkans, pokazuju da su od početka pandemije do 26. oktobra 2020. godine kompanije i građani u Srbiji donirali skoro 20 miliona evra za borbu protiv posledica koronavirusa.

Koliko smo bili aktivni i solidarni govore podaci o donacijama sa Crowdfunding platforme Donacije.rs, koju vodi Fondacija Catalyst Balkans. Od početka pandemije do danas građani i kompanije su putem ove platforme podržali 24 dobrotvorne akcije, koje su pokrenule različite organizacije, udruženja i grupe građana i donirali više od 14 miliona dinara za urgentnu pomoć ugroženima i saniranje posledica koronavirusa.

Zahvaljujući ovim donacijama zaštitna i medicinska oprema stigla je u 9 gradova, sašiveno je preko 35.000 maski za zdravstvene radnike u 149 medicinskih ustanova u celoj Srbiji, pružena je urgentna pomoć u hrani, lekovima i higijenskim sredstvima za naše najugroženije sugrađane i sugrađanke, podržani su i kulturni radnici i radnice koji su usled vanrednog stanja ostali bez primanja.

U urgentnim situacijama podrška i solidarnost bile su najizraženije, pa je, nakon što je situacija u Tutinu, Novom Pazaru, Sjenici postala alarmantna, u okviru kampanje za hitnu pomoć ovim gradovima prikupljeno više od 2,5 miliona dinara za manje od dve nedelje.

Kako je podrška u borbi protiv posledica koronavirusa i dalje neophodna, građani nastavljaju da pokazuju svoju solidarnost i doniraju za podršku onima koji su u ovom trenutku najugroženiji. Jedan od primera za to je i kampanja za opstanak kafe-bara „16“, koji zapošljava i obezbeđuje edukacije za decu i mlade iz Svratišta. Ova kampanja je za manje od dve nedelje premašila svoj cilj i prikupila više od milion dinara. Još uvek je aktivna, pa se svi koji to žele mogu uključiti u akciju #Podrži16.

Foto: Promo
Foto: Promo

Građani i kompanije koji su u mogućnosti mogu podržati i druge aktivne kampanje i pomoći da Banka hrane obezbedi 500 paketa pomoći sa hranom i osnovnim higijenskim sredstvima za socijalno ugrožene osobe sa invaliditetom, podržati kampanju koju vodi BELHospice, kako bi osobe obolele od raka mogle da nastave da dobijaju potrebnu pomoć i tokom krize izazvane koronavirusom ili donirati za nabavku dezinfekcionih sredstava za škole i maski za učenike širom Srbije.

Jedna od kampanja koju svi koji to žele mogu podržati jeste i nabavka opreme i interneta za 274 deteta iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije dobije tablete i internet kako bi mogli da neometano prate onlajn nastavu. Ova deca, koja inače odrastaju u teškim uslovima, tokom pandemije dodatno su ugrožena, jer nemaju mogućnosti da prate digitalnu nastavu, čime su u još nepovoljnijem položaju od svojih vršnjaka.

Foto. Promo
Foto. Promo

Zahvaljujući ovoj kampanji, mališani iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica imaće mogućnost da prate nastavu od kuće posredstvom interneta i ne zaostaju za svojim vršnjacima. Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dečja sela Srbija, ADRA Srbija i Music art project.

Svi građani, kompanije, proizvođači opreme, distributeri i operateri ovu akciju mogu podržati na način koji im najviše odgovara: onlajn donacijom preko platforme Donacije.rs, donacijom u robi ili usluzi ili promocijom.

Ovu kampanju je podržala i Norveška ambasada, zajedno sa Grupom 484, koji će udvostručiti svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Pokažite solidarnost i pružite podršku deci i ugroženima – donirajte online putem platforme Donacije.rs ili pošaljite SMS bilo koje sadržine na broj 7300. Cena SMS poruke sa PDV-om je 200 RSD i važi za sva četiri mobilna operatera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu