Vesti -

Zauvek je otišao iz Sajentološke crkve:"Vikao sam na Breda Pita. Okrenuo se i nikada se nije vratio"

Glumac Bred Pit (56) čak tri godine bio je u raljama sajentologa. Bilo je to pre nego što je postao velika holivudska zvezda, a s tom verom ga je početkom devedesetih upoznala glumica Džulijet Luis (47), tadašnja devojka. Kad je raskinuo s njom, raskinuo je i sa sajentologijom.

Izvor: B92, 24sata.hr
Podeli
Foto: Gettyimages/Matt Winkelmeyer / Staff
Foto: Gettyimages/Matt Winkelmeyer / Staff

Išao je u Centar slavnih u Portlandu i prolazio "proces pročišćavanja", o čemu je 2014. godine progovorio Pitov bivši crkveni nadzornik, Majkl Malen, u knjizi "Isprani mozak". Malen je u toj crkvi proveo oko 40 godina.

"Bio sam školovan za nadzornika kursa pa su me poslali na trening u Centar slavnih u Portland. Dok sam bio tamo, upoznao sam ćerku izvršnog direktora Sajentološke crkve sa sedištem u Portlandu. Jedna od stvari koje mi je rekla bila je da je Bred Pit, koji je u to vreme izlazio sa glumicom Džulijet Luis, bio na pročišćavanju u Centru slavnih Portlandu", priča Malen, koji je kasnije i sam imao susret s Pitom.

Navodi i da je ona često provodila vreme sa Pitom, "kako bi on obavio svoj zadatak do kraja". Sauna je, inače, deo postupka "pročišćavanja" koji je razvio osnivač sajentologije L. Ron Habard, a sastoji se od visokih doza vitamina, dugih sati u sauni i vežbanja, prenosi 24sata.hr.

Embed from Getty Images

Deo terapija Pit je završio 1991, a specijalni kurs za "ljudsku procenu" dve godine kasnije. Ceo proces podrazumevao je i neobične seanse na kojima bi nadzornici urlali na članove. Malen priča da je i on vikao na Pita, koji se zbog toga toliko naljutio da je otišao i više se nikad nije vratio. Pokušavali su da ga ponovo pridobiju, ali bezuspešno.

"Izgleda da je zaključio da mu je bilo dosta. Pokušali su da ga vrate, ali on nikada nije nastavio sa sajentologijom", rekao je Malen.

Embed from Getty Images

Sajentološka crkva danas navodno raspolaže bogatstvom od više od tri milijarde dolara gotovine, a tu su i brojne nekretnine u Kaliforniji, Floridi i Evropi koje su u vlasništvu crkve. Njeni pripadnici su mahom bogati, oni koji mogu da potroše stotine i hiljade dolara na razne kurseve i knjige, bez kojih ne mogu da napreduju u dostizanju "čistoće". Džon Travolta (66) i Tom Kruz (58) samo su neke od holivudskih zvezda koje su i dalje članovi te crkve.

Dobitnik Pulicerove nagrade Lorens Rajt, u svojoj knjizi "Going Clear: Scientology, Hollywood and the Prison of Belief", tvrdi da zna zašto se toliko mnogo slavnih glumaca okreće toj crkvi.

"Oni su rano napustili škole da bi postali zvezde. Mladi su, neobrazovani i osećaju se inferiornima među svojim obrazovanim vršnjacima, lekarima, inženjerima, bankarima, a sajentologija popunjava tu prazninu", objašnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu