Vesti -

Njena sestra je najmoćnija žena na svetu, ali je to nije sprečilo da šokira javnost

Ni 18 godina nakon njene smrti, buran život princeze Margaret ne prestaje da intrigira javnost. Još je u ranoj mladosti počela da pokazuje koliko se razlikuje od svoje starije sestre, britanske kraljice Elizabete II.

Izvor: zadovoljna.hr
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Keystone / Staff
Ilustracija/Foto: depositphoto/Keystone / Staff

I dok je Elizabeta, s obzirom na poziciju koju je trebala da nasledi, oduvek bila oličenje ozbiljnosti, Margaret je preuzela ulogu neposlušne mlađe sestre koja će svojih potezima monarhiju dovoditi to ludila.

U trenutku kad je Elizabeta postala kraljica, lepa Margaret bila je rado viđena gošća brojnih zabava i prava zvezda, uvek sa čašom i cigaretom u ruci i armijom udvarača koji su je saletali sa svih strana.

Međutim, nije se zaljubila ni u jednog od njih. Margaretino srce prvi je osvojio 15 godina stariji konjušar njenog oca. Piter Taunsend je počeo da radi na dvoru kralja Džordža VI 1944. godine.

U to vreme već je bio oženjen za Rozmeri sa kojom je dobio dva sina. Postoji mnogo teorija o tome kada su se Piter i Margareta zaljubili, ali jedno je sigurno - zbog nje se razveo 1952. godine.

Foto: Getty/Les Lee / Stringer
Foto: Getty/Les Lee / Stringer

Nedugo nakon toga zaprosio ju je. Margaret je pristala na njegovu prosidbu i o svemu obavestila svoju sestru jer joj je prema zakonu trebala njena dozvolu za brak, ali situacija se tada zakomplikovala.

Elizabeta je po svaku cenu želela da usreći svoju sestru, ali Engleska crkva nije dopuštala ponovni brak razvedenim osobama. Potporu braku nije dala ni engleska vlada, a kraljičin lični savetnik tražio je da Pitera pošalju na vojni radni zadatak u insostranstvo. Elizabeta je to odbila.

U sve se umešao i britanski parlament koji je odlučio da prizna brak samo pod uslovom da se Margaret odrekne svoje titule i prava na presto. Tada je započelo dvogodišnje razdoblje tokom kojeg su mediji stalno nagađali o tome hoće li princeza pristati na uslove i udati se za svog odabranika ili će odustati od braka. Javnost je podržavala njenu želju da se uda, ali je Engleska crkva bila neumoljiva.

Elizabeta i premijer Entoni Idn 28. oktobra 1955. godine napravili su finalni plan prema kojem će se Margareta i Piter venčati, ali će princeza i njena deca ostati bez prava na presto. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Margareta je javnosti objavila da odustaje od braka.

Foto: Getty/ Getty Images / Staff
Foto: Getty/ Getty Images / Staff

"Odlučila sam da se neću udati za Pitera. Svesna sam da postoji mogućnost civilnog braka ako se odreknem svojih prava na presto, ali uzimajući u obzir učenja Crkve prema kojima je hršćanski brak neraskidiv i moje dužnosti prema Komonveltu, donela sam ovakvu odluku. Učinila sam to sama, osnažena neiscrpnom potporom i odanošću kapetana Pitera", poručila je princeza i šokirala mnoge.

Ovakvu odluku navodno je donela pod uticajem nadbiskupa Fišera koji se zbog toga našao na meti kritika.

Nakon raskida veze sa Piterom, Margaret je opet postala mamac za udvarače. Na jednoj večeri 1958. godine upoznala je fotografa Entonija Armstronga-Džonsa koji joj je već u oktobru 1959. godine postao njen verenik.

Njegovu prosidbu prihvatila je dan nakon što je saznala da se Piter verio sa Meri Lus Džemejn, mladom Belgijankom koja je neverovatno ličila na nju. Za Entonija se udala 6. maja 1960. godine ispred 2000 gostiju, na prvoj ceremoniji kraljevskog venčanja koja se prenosila na televiziji.

Par je dobio dvoje dece, sina Davida i ćerku Saru, ali ishitren brak na kraju se pokazao kao loša ideja jer ni Margaret ni Entoni nisu bili srećni. Oboje su se upuštali u afere i bili neverni.

Margaret je prvu započela 1966. godine i to sa kumom koji je krstio njenu ćerku, Entonijem Bartonom. Usledila je kratka afera sa Robinom Daglasom Homeom, nećakom bivšeg britanskog premijera. Iako je princeza tvrdila da ih povezuje samo prijateljstvo, njena pisma Robinu koja su dospela u javnost pokazala su da se zaista radilo o aferi.

Foto: Getty/Getty Images / Staff
Foto: Getty/Getty Images / Staff

U ranim sedamdesetima njihov brak postojao je samo na papiru. Margareta je 1973. godine upoznala 17 godina mlađeg Rodija sa kojim je započela svoju najdužu aferu koja je trajala punih 10 godina.

Mediji su je razotkrili 1976. kada su se paparaci dočepali fotografija Margarete i Rodija na tajnom odmoru. Princeza je bila prisiljena da javno prizna da je njen brak gotov. Od supruga se službeno razvela u julu 1978. godine i nastavila vezu sa Rodijem. Njihov ljubavni odnos pukao je 1981. godine, a Rodi se ubrzo oženio svojom prijateljicom Tatjanim Šoškin.

Iste godine održalo se venčanje nove zvezde britanske kraljevske porodice. Dajana Spenser udala se za princa Čarlsa 29. jula na ceremoniji koja je po gledanosti potukla venčanje princeze Margarete. Dajana i Margareta u početku su bile vrlo bliske iako su postojale glasine da je Margareta ljubomorna na Dajaninu popularnost.

Foto: Getty/Getty Images / Staff
Foto: Getty/Getty Images / Staff

S obzirom na to da je i sama bila buntovnica u kraljevskoj porodici, ne čudi da se sprijateljila sa Dajanom. Njihovom odnosu navodno je presudio legendarni intervju u kojem je Dajana 1995. godine javno progovorila o Čarlsovom aferi sa Kamilom Parker.

Za Margaret je to bila izdaja kraljevske porodice. Nakon intervjua više nije razgovarala sa Dajanom, a isto je naredila i svojoj deci. Kada je princeza Dajana poginula, Margaret je tugu javnosti prozvala histerijom, a nije se slagala ni sa tim da se zastave u zemlji spuste na pola koplja u njenu čast.

Protivila se i postavljanu Dajanine statue u dvorištu Kensingtonske palate.

"Ne želim kip te žene pod svojim prozorom", izjavila je neposlušna princeza.

Princeza Margaret mlađa je sestra kraljice Elizabere, rođena je 21. avgusta 1930, a umrla je 9. februara 2002. godine. Princeza Margareta od Snoudona, je rođena u zamku Glamis, u Škotskoj, kao druga ćerka i poslednje dete britanskog kralja Džordža VI i njegove supruge Elizabet Bouz-Lajon

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu