- Vesti -

Protest Srbije Unesku zbog albanskog filma: "Tražimo dijalog, ne lažnu istoriju"

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uputilo je Unesku protest povodom ponovljenih pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije, koji dolaze preko pojedinih medija iz Albanije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, milosk50
Foto: Depositphotos, milosk50

Pročitajte još:

Ristić za B92.net o albanskom filmu: "Lažna nauka i šarlatanstvo su opasne društvene bolesti"

Film "Velika srpska istorijska obmana" uzburkao javnost: "Bezočno falsifikuju istorijske činjenice"

U pismu Luizi Tompson Flores, direktorki Uneskovog Regionalnog biroa za Evropu, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog sadržaja koji su preko albanskih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član.

Kako se navodi u pismu, kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebalo bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica.

Istaknuta je i zahvalnost na trudu koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi tzv. Kosovo u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav trebalo da ostane čvrst princip i u budućnosti.

strana 1 od 132 idi na stranu