Vesti -

Kako je lažni Hitler ubedio Amerikance da mu pomognu da zavlada Amerikom, svetom i svemirom

Američki list "Dejli bist" objavio je priču o Vilijamu Džonsonu, afroameričkom rudaru iz američke države Kentaki, koji je tokom 10 godina nakon Drugog svetskog rata obmanjivao ljude predstavljajući se kao Adolf Hitler i dobijao od njih donacije, koje su mu bile neophodne za sprovođenje plana u ovladavanju Amerikom, svetom, pa i svemirom.

Izvor: B92, Sputnik
Podeli
Foto: Getty Images, Keystone / Stringer
Foto: Getty Images, Keystone / Stringer

Prema pisanju ovog lista, sredinom 1945. godine, samo nekoliko meseci nakon što je Hitler izvršio samoubistvo u svom bunkeru, pojavile su se glasine da je nemački diktator preživeo i da se zajedno s ljubavnicom Evom Braun, skriva van Nemačke. U skladu s anketom, 1947. godine u to je verovalo 45 odsto Amerikanaca. Ljudi su tvrdili da su viđali Hitlera na neonacističkim skupovima u Kolumbiji, u podmornici u Argentini i Brazilu.

Od 1946. do 1956. godine neki američki građani dobijali su pisma od Hitlera, koji je sebe u tekstu nazivao "firerom br. 1".

Autor pisama uveravao je da je on lično Hitler, koji je zajedno sa svojom sada već zakonitom ženom Evom preživeo, naselio se u Kentakiju i sprema se da preuzme vlast najpre u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u svetu, da bi, naposletku, zavladao i svemirom.

Za ostvarenje tog plana, kako je pisao, u Kentakiju i Ajdahu, izgrađeno je 116 tajnih fabrika za proizvodnju atomskih bombi, kao i nevidljivih svemirskih bodova. Istovremeno, u pismu je pisalo kako 36.000 Nemaca kopa tunele ka Vašingtonu.

Mnoga pisma potpisivana su imenima Eve Braun, Eve Hitler, načelnika štaba admirala Keselringa i Hitlerovog pomoćnika A. fon Bogouslovskog.

Foto: GettyImages, Express Newspapers / Staff
Foto: GettyImages, Express Newspapers / Staff

"Firer br. 1" je u pismima saopštavao da se njegov plan uspešno sprovodi i da mu je potrebna pomoć u donacijama. U zamenu za finansijsku podršku, nudio je svojim saveznicima, istaknute funkcije u novom režimu, konkretno, titule "firer br. 2" i "firer br. 3" za najveće donatore.

Ostali donatori, tvrdio je lažni firer, biće nagrađeni kraljevskim titulama i diplomatskim funkcijama. Primaoci pisama, 1956. godine, poslali su "fireru br. 1" najmanje 11.000 dolara, iako je prema procenama vlasti, stvarna suma iznosila skoro 15.000 dolara (više od 140.000 dolara uzimajući u obzir inflaciju), navodi Sputnik.

Jedan od donatora bio je i 70-godišnji zidar iz Virdžinije, po prezimenu Huber, koji je preminuo u prvoj polovini pedesetih godina prošlog veka. Nakon Huberove smrti, njegovi rođaci pronašli su priznanice o novčanim uplatama od ukupno 4.000 dolara i nekoliko stotina pisama od "firera br. 1".

U jednom od pisama, Huberu je dodeljeno zvanje "firer br. 2", kao i funkcija komandanta nacističkih trupa u budućoj državi, koja će osvojiti celu Zemlju i kosmos. Pored toga, kako se ispostavilo, Huber se sastajao s prevarantom, ali se on predstavio pravim imenom i obećao da će biti posrednik u kontaktima s Hitlerom.

Foto: GettyImages, Keystone / Stringer
Foto: GettyImages, Keystone / Stringer

"Firer br. 1" uhapšen je 11. avgusta 1956. godine.

Ispostavilo se da je to 61-godišnji afroamerički rudar i baptista iz Kentakija Vilijam Henri Džonson. Muškarac je priznao krivicu, ali je poricao da je delovao zbog lične koristi. Prema njegovim rečima, bio je privatni detektiv i pokušavao je da razotkrije subverzivno delovanje nekih organizacija, koje su spremale revoluciju u SAD.

Istovremeno, rudar je uveravao da je sakupljao novac po ličnom nalogu tadašnjeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džona Huvera.

Precizan broj njegovih kriminalnih epizoda nije utvrđen. Džonson je optužen za prevaru i osuđen je na tri godine zatvora.

Kako prenosi list, pola veka nakon skandala, bilo je vrlo malo publikacija o Vilijamu Džonsonu. Nije bilo nikakvih objava u novinama, a u dokumentima i arhivama njegovo ime takođe nije pronađeno. Kako je primetio pisac Kevin Mekvin, koji je istraživao Džonsonovu ličnost, priča o Džonsonu kratko je pomenuta u nekoliko knjiga, ali u arhivama policije države Kentaki i FBI ne postoje podaci o takvoj osobi i njegovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu