- Vesti -

Razgrađuje se 450 godina: Za bacanje maske kazna od 300 evra

Na javnim površinama širom sveta sve češće se primećuje veća količina korišćenih jednokratnih zaštitnih maski i rukavica koje su bačene, a u nekim zemljama najavljuju da bi takvo neodgovorno ponašanje uskoro moglo da bude kažnjavano.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Lakshmiprasad
Ilustracija/Foto: depositphoto/Lakshmiprasad

Erik Puže (Les Républicains - LR), zastupnik okruga Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, zabrinut zbog velike količine ovog potencijalno zaraznog otpada na javnim površinama francuskih gradova, predložio je uvođenje novčane kazne od 300 evra.

Puže smatra da ne postoji opravdanje za neodgovorno bacanje zaraznog otpada i smatra da bi visoka novčana kazna mnoge navela na odgovornije ponašanje, prenosi ekovijesnik.hr tekst France 3.

Veliki problem predstavljaju hirurške maske, koje su rasute u najčešće po javnim površinama, a kako navodi Plastick Attack France, za njihovu razgradnju u prirodi potrebno je i do 450 godina.

Puže predlaže da se bahato ponašanje pojedinaca strogo sankcioniše, jer smatra da predstavlja značajan rizik za zdravlje ljudi i zaštitu okoline.

Ilustracija/Foto:allaSerebrina/Depositphotos
Ilustracija/Foto:allaSerebrina/Depositphotos

Pročitajte još:

Izlazak bez maske - kazna 15 evra i poseban prsluk da svi znaju

On je na Tviteru objavio nekoliko fotografija bačenih maski i rukavica koje je snimio.

Francusko zakonodavstvo trenutno predviđa novčanu kaznu od 68 evra za građane koji su uhvaćeni da prljaju javne površine i okolinu, ali Puže smatra da je to malo u odnosu na štetu koju može da izazove bacanje korišćenih maski i rukavica, pa predlaže da se lokalnim vlastima i komunalnim policajcima daju veća ovlaštenja, a da se kao pomoć i upozorenje za identifikaciju preksršilaca koristi video nadzor.

Francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti svesno je ovog problema pa je objavilo preporuke za korištenje i pravilno odlaganje zaštitnih maski i rukavica.

Nakon skidanja bi ih trebalo staviti u odgovarajuću kesu za smeće i zatvorenu je čuvati tokom sledeća 24 sata. Kesu bi trebalo baciti s ostatkom mešanog komunalnog otpada, ali je ne treba mešati sa plastičnom i kartonskom ambalažom.

strana 1 od 133 idi na stranu