Vesti -

Političari, sportisti, mis Engleske: Oni se vraćaju lekarskom pozivu zbog pandemije

Javne ličnosti shvataju ozbiljnost situacije usled pandemije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Carlos Alvarez / Stringer
Foto: Getty Images, Carlos Alvarez / Stringer

Irski premijer, francuski filmski režiser, mađarska evropska poslanica ali i mis Engleske su među javnim ličnostima koje oživljavaju medicinsku karijeru u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Oni su deo male, rastuće grupe ljudi iz javnog života koji se vraćaju lekarskoj profesiji kako bi pomogli zdravstvenim sistemima, koji se sada suočavaju sa neverovatnim poteškoćama.

Od koronavirusa su se razbolele hiljade zdravstvenih radnika i mnogi drugi su onemogućeni da rade jer moraju da ostanu kod kuće kako bi se brinuli o deci ili su primorani na samoizolaciju kako bi izbegli zarazu. Zdravstvene službe širom kontinenta apelovale su na stažiste, penzionere ali i osobe koje su otišle u druge države- svakoga sa korisnim veštinama - da pomognu da popune prazna mesta.

Režiser Tomas Lilti (43) snimao je francusku medicinsku TV dramu "Hipokrat" u bolnici kada ju je pandemija pogodila. Obustavio je snimanje filma i nekoliko dana kasnije vratio se u bolnicu i ali sada kao lekar - profesija koju je napustio 2014. godine.

"Pokušavam da pomognem na mali način kako bi kompetentniji lekari, oni koji zaista znaju šta rade, mogli da se odmore čak i samo nekoliko sati", rekao je za jedan francuski list, a prenosi Gardijan.

Francuske sportske ličnosti takođe su se vratile bivšim zanimanjima. Stefani dos Santos, košarkašica, i Žulien Matju, šampionka u borilačkim veštinama, rade kao medicinske sestre. Tomas Karabas, ragbi sudija, vratio se na posao u jednu od bolnica u Džersiju.

Katalin Čeh, poslanica mađarske opozicione stranke Momentum, vratila se iz Brisela u Budimpeštu i uskoro započinje svoju prvu smenu kao volonterski lekar.

Ona je izrazila zabrinutost zbog malog broja testiranja i potencijalne zloupotrebe novog zakona protiv dezinformacija, ali je želela da posluži kao "dobar primer". Radiće honorarno i neplaćeno dok nastavlja da radi kao poslanik u Evropskom parlamentu.

U Severnoj Irskoj, odbornica Katrin Oven ove nedelje bi trebalo da nastavi sa radom kao medicinska sestra u bolnici koja leči bolesnike sa koronavirusom. A 68-godišnji Džon Kil, odbornik partije PUP, vratio se iz penzije kako bi pomogao kao lekar uprkos tome što po dobi pripada rizičnoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu