Vesti -

Deset najbogatijih porodica: Imaju više novca nego Nemačka, Velika Britanija i Francuska zajedno

"Lepota je prolazna, ali dijamanti i novac traju večno" verovatno je moto koji najbogatije porodice sveta slede.

Izvor: klix.ba
Podeli
Džeklin Mars sa unukama/Foto: Getty/Pool/Pool
Džeklin Mars sa unukama/Foto: Getty/Pool/Pool

Deset najbogatijih porodica ima šokantan grupni prihod od neverovatnih 3,4 triliona dolara, što je u ravni sa celim BDP-om Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Ovo je deset najbogatijih porodica na svetu.

10. Porodica Dima (Dumas) iz Francuske,u čijem se vlasništvu nalazi brend Hermes, ima bogatstvo vredno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu zaradio je pokojni Tijeri Hermes 1837. godine. U 21. veku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

9. Porodica Brin iz SAD, njihovo bogatstvo procenjeno je na 51,1 milijardu dolara. Sergej Brin je internet i tehnološki moćnik i saosnivač kompanija poput Gugla.
Trenutno obavlja dužnost predsednika u matičnoj kompaniji Alfabet. Brinovo bogatstvo deli se između njegovo dvoje dece. Nedavno se razveo od supruge Ane Vojčicki, koja je i sama bogata, a procenjena vrednost njenog bogatstva je 480 miliona dolara.

Foto: GettyImages/Miikka Skaffari / Stringer
Foto: GettyImages/Miikka Skaffari / Stringer

8. Bogatstvo porodice Ambani iz Indije procenjeno je na 52,3 milijarde dolara. Dirubaj Ambani bio je saosnivač kompanije Reliance Industries. Njegovo bogatstvo se deli ravnomerno između njegovih sinova koji danas deluju kao većinski deoničari kompanije.

7. Porodica Pejdž iz SAD ima bogatstvo koje je procenjeno na 52,4 milijarde dolara. Lari Pejdž je saosnivač Gugla, a sada je izvršni direktor firme Alfabet. Svoje bogatstvo deli sa suprugom Lusindom Satvort i njihovo dvoje dece.

6. Porodica Albreht iz Nemačke ima bogatstvo vredno 53,5 milijardi dolara. Novac su zaradila dva brata Karl i Teo Albreht, koji su osnivači supermarketa Aldi. Lancima sada upravljaju njihova deca.

5. Porodica Čakri sa Tajlanda. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 60 milijardi dolara. Porodica Čakri poslednjih 237 godina je vladala na Tajlandu, a stanovništvo se prema njima odnosi sa poštovanjem. Porodicu čini 22 monarha koji kontrolišu bogatstvo od 60 milijardi dolara.

Foto: Gettyimages/Athit Perawongmetha / Stringer
Foto: Gettyimages/Athit Perawongmetha / Stringer

4. Porodica Elison iz SAD. Teški su čak 61,8 milijardi dolara. Lari Elison saosnivač je globalne korporacije Orakl.

3. Porodica Zakerberg iz SAD. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu ove porodice je Mark Zakerberg, osnivač carstva. Svoje ogromno bogatstvo deli sa suprugom Prisilom Čen i sa dve ćerke. Nedavno je Mark rekao kako će veliki deo svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Foto: GettyImages/Pool / Pool
Foto: GettyImages/Pool / Pool

2. Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo vredno 64,9 milijardi dolara. Ova porodica bila je najbogatija na svetu u periodu između 2010. i 2013. godine. Porodica je bogatstvo stekla zahvaljujući svojoj kompaniji Grupo Karso.

1. Porodica Mars iz SAD na prvom je mestu najbogatijih porodica na svetu. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 70,8 milijardi dolara. Vlasnici su kompanije Mars.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu