- Vesti -

Umrla poznata francuska glumica: Autostopom otišla u Pariz da bi postala slavna FOTO/VIDEO

Glumica Ana Karina, poznata po ulogama u filmovima Žan-Lik Godara, umrla je u Parizu od raka u 80. godini, saopštio je njen agent.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Chung Sung-Jun
Foto: Getty/Chung Sung-Jun

Francuska glumica danskog porekla, brineta sa bledim licem i velikim plavo-sivim očima snimila je sedam filmova sa Godarom, njenim tadašnjim suprugom tokom 1960-tih.

Ona je takođe imala i pevačku karijeru, posebno uz Serža Genzbura. Njen agent Loran Belandras rekao je da je ona umrla juče u bolnici u Parizu od posledica raka i da je pored nje bio suprug američki reditelj Denis Beri.

"Danas je francuski film siroče. Izgubio je jednu od svojih legendi", napisao je na tviteru francuski ministar kulture Frank Rister.

Posle detinjstva u Danskoj, još kao maloletnica autostopom je otišla u Pariz s namerom da postane glumica. Brzo je primećena i angažovana kao manekenka.

Foto: Getty/Evening Standard
Foto: Getty/Evening Standard

Pravo ime joj je bilo Hane Karin Bajer, a umetničko ime Ana Karina dato joj je u modnoj kući Koko Šanel.

Godar je primetio u jednoj reklami i ponudio joj malu ulogu u filmu "Do poslednjeg daha" sa Džin Siberg i Žan-Pol Belmondom, koju je odbila.

On je pozvao nekoliko meseci kasnije za glavnu ulogu u flimu "Mali vojnik", o ratu u Alžiru, koji je bio zabranjen.

Foto: Getty/Keystone
Foto: Getty/Keystone

Na snimanju se između njih rodila ljubav koja je trajala više godina. Godar i Karina su zajedno snimili sedam filmova među kojima "Žena je žena" za koju je ona dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu 1962. godine, zatim "Živeti svoj život", "Ludi Pjero" sa Žan-Pol Belmondom.

Deset godina Karina je neprestano snimala ali je bila i omiljena Godarova glumica. Kao pevačica imala je veliki uspeh 1967. godine sa pesmom "Sous le Soleil exactement" Serža Gensbura, iz televizijske muzičke komedije "Ana" Pjera Koralnika.

strana 1 od 116 idi na stranu