- Vesti -

Otkriven hram star 3.000 godina u kome su vršeni obredi plodnosti VIDEO

Tim arheologa u Peruu otkrio je megalitski hram, star 3.000 godina, koji se koristio za održavanje rituala plodnosti. Religijski spomenik dug oko 40 metara i nalazi se na izvoru reke Zane, na oko 800 kilometara od Lime, prestonice Perua.

Izvor: B92
Podeli

Unutar hrama, arheolozi predvođeni doktorom Volterom Alvom, pronašli su plato sa svojevrsnim oltarom. Oni veruju da su se tu obavljali obredi u kojima je korišćena voda iz reke Zane. U hramu su takođe nađeni ostaci velikih kamenih blokova i stubova.

"Ovo otkriće je jedinstveno jer je jedina megalitska arhitektura na ovom lokalitetu u regionu Lambajeke", rekao je doktor Alva.

Mesto je otkriveno u oktobru, ali vest o njegovom pronalaženju je odložena da bi se smanjio rizik od krađe vrednih artefakta, prenosi Nešenal džiografik (National Geographic).

Hram potiče iz vremena kada se voda smatrala božanskom i koristila se u velikom broju rituala, tvrde istraživači. Naučnici smatraju da je u ritualima plodnosti voda imala posebnu ulogu, a na osnovu načina na koji je oltar postavljen.

Zidovi hrama koji je okrenut ka planini, okružuju veliki spomenik a postoji i centralno stepenište koje je široko oko 15 metara i dugo više od 20 metara.

Peruanski tim otkrio je i grobnicu pored hrama. U grobnicama su pronađeni delovi keramike i metalni predmeti, poput noževa koji su postavljeni pored grobova, navodi RTS.

Ovo nije prvo veliko otkriće Valtera Alve i njegovog tima. Doktor Alva je sa svojim timom takođe otkrio grobnicu gospodara Sipana 1987. godine. Sipan je bio vladar kulture Moča i njegovi posmrtni ostaci pronađeni su netaknuti u severnom Peruu.

Osim toga, 2007. godine, Alva je u Peruu otkrio brojne freske stare 4.000 godina, koje uglavnom pokazuju jelena uhvaćenog u mrežu. Smatra se da je reč o najstarijim freskama u Americi.

strana 1 od 114 idi na stranu