- Vesti -

Kralj Milan je svojoj ljubavnici poklonio servis koji danas vredi kao kuća FOTO

Dvorski prijemi širom Evrope u drugoj polovini 19. veka nisu mogli proći bez srpsko-ruskog para, Milana i Natalije Obrenović, koji je u to vreme važio za jedan od najlepših.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Printscreen / YouTube
Foto: Printscreen / YouTube

Međutim, bračnu idilu narušilo je kraljevo neverstvo, a glasine o Milanovim preljubama stizale su sa svih strana.

Prva javnosti poznata kraljeva ljubavnica bila je Leposava Novaković, a ubrzo posle zamenila ju je dvorska dama Artemiza Hristić, koja je bila udata za generalnog sekretara Milana Obrenovića.

"Artemiza je bila carigradska Grkinja, koja se razvela, živela je u centru Beograda i kralj je svakodnevno kod nje dolazio dovozeći se zatvorenim dvorskim fijakerom. Cela država bila je na kraljičinoj strani, međutim to kralja kao da nije puno zanimalo", kaže za Rinu Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Servis je uspomena na Artemizinu i Milanovu ljubav / Foto: RINA
Servis je uspomena na Artemizinu i Milanovu ljubav / Foto: RINA

Kralj je bio opčinjen svojom ljubavnicom i nije štedeo kako bi joj pričinio zadovoljstvo. Vredni pokloni na njenu adresu stizali su svakodnevno, a jedan od najskupocenijih jeste servis za ručavnje, koji se i danas čuva u takovskom muzeju.

"Kao uspomenu na tu veliku ljubav, kao večna uspomena ostao je ovaj servis, koji je u to doba bio jedan od najluksuznijih. Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana za 12 osoba, izuzetno je vredan. Ovaj kraljev poklon je imao toliku vrednost, kao kad bi vam sad neko poklonio kuću", priča Marušić.

Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana, namenjen za 12 osoba / Foto: RINA
Izrađen je od kvalitetnog češkog porculana, namenjen za 12 osoba / Foto: RINA

Milan se razveo od kraljice Natalije, a nakon što je cela tadašnja Evropa brujala o njihovoj vezi, Artemiza se vratila u Carigrad, ali bila je u drugom stanju, stoga je kralj Milan otputovao čak i na hadžiluk, da bi prisustvovao porođaju.

Rodila je sina Đorđa, koji je poslednje rođeno dete u dinastiji Obrenović.

Artemizin servis vredi pravo bogatstvo / Foto: RINA
Artemizin servis vredi pravo bogatstvo / Foto: RINA

Nakon abdiciranja Milan se s Artemizom preselio u Pariz, ali kako navode pojedini istoričari, ljubav je iščezla.

U spisima piše da "njen punačak izgled orijentalke i palančanke više nije privlačio kralja i sve se češće klonio nje". A sve se završilo tako što je zbog njenog proganjanja čak tražio i zaštitu pariske policije i kod francuske vlasti tražio je da je iz Pariza proteraju.

strana 1 od 114 idi na stranu