- Vesti -

Krvavocrveno nebo: U Indoneziji scene kao iz apokaliptičnog filma FOTO/VIDEO

Nebo iznad jedne indonežanske provincije tokom ovog vikenda poprimilo je krvavocrvenu boju zbog prirodnog fenomena i velikog broja požara koji su zahvatili ogromne delove te zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ilustracija/Depositphotos/AnnaTamila
Foto: Ilustracija/Depositphotos/AnnaTamila

Svake godine požari u Indoneziji stvaraju maglu koja nekad prekrije čitav region jugoistočne Azije. Meteorolozi su za BBC objasnili da nebo postaje neobično zbog fenomena “Rajlijevo rasejanje”. Kako se navodi, to je fenomen koji izaziva plavu nijansu neba tokom dana i crvenu boju kod zalaska sunca.

Reč je o raspršivanju svetlosti koja nastaje kada se elektromagnetski talas sudari s česticama u atmosferi. Jedna stanovnica provincije Džambi, koja je snimala fotografije crvenog neba, rekla je da joj je izmaglica "povredila oči i grlo". Ta 21-godišnjakinja je postavila na nalog na Fejsbuku slike koje su podeljene više od 34.000 puta, iako su mnogi izražavali sumnju da su verodostojne.

"Istina je. Fotografije i video-snimak sam slikala telefonom", rekla je ona. Meteorolozi kažu da satelitski snimci potvrđuju da su u tom regionu Indonezije zabeležene brojne "vrele tačke". Profesor Koh Ti Jong, sa singapurskog Univerziteta društvenih nauka je objasnio taj fenomen za BBC.

"U dimnoj izmaglici najviše ima čestica veličine oko 1 mikrometra, ali one ne menjaju boju svetlosti. To čine manje čestice, od oko 0,05 mikrometra ili manje. Njih nema puno, ali ih je dovoljno da se crvena svetlost više rasprši od plave", naveo je on.

Prema njegovim rečima, činjenica je da su fotografije snimljene oko podneva, pa nebo izgleda još crvenije. Profesor je rekao i da ovaj fenomen ne utiče na promenu temperature vazduha. Kako navodi BBC, ovogodišnja magla je "najgora" u poslednjih nekoliko godina, a uzrok su joj ogromni požari koji su ove godine pogodili Indoneziju i Maleziju.

strana 1 od 118 idi na stranu