- Vesti -

Mrtvi ipak ne miruju: Telo se prilično pomera nakon smrti

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da mrtvi izgleda ipak ne počivaju mirni. Više od 12 meseci nakon smrti telo se pomera "prilično" i ovo otkriće moglo bi da bude od izuzetnog značaja za forenzičke stručnjake.

Izvor: B92, sciencealert.com rts
Podeli
Foto: depositphoto/SergeBertasiusPhotography
Foto: depositphoto/SergeBertasiusPhotography

Istraživači australijskog centra za dekompozicione procese došli su do tog zaključka koristeći specijalne kamere koje beleže materijal tokom dužeg perioda (time-lapse) da bi snimili dekompoziciju tela.

Već 17 meseci kamere prave fotografije na svakih 30 minuta celog dana, ali ne i noći. Tokom čitavog perioda tela su nastavila da se pomeraju.

"Utvrdili smo da se ruke pomeraju toliko da ukoliko su na početku bile pripijene uz telo pokojnika, kasnije su odmaknute primetno", objasnila je Alison Vilson sa Univerziteta Centralnog Kvinslenda.

Nešto post mortem pomeranja se očekuje tokom početnog stadijuma dekompozicionog procesa, objašnjava Vilsonova, ali činjenica da se to nastavilo tokom čitavog perioda je veoma iznenađujuća.

"Verujemo da pomeranje može da se objasni dekompozicijom jer se telo mumificira i ligamenti se isušuju“, navodi Vilsonova dodajući da to može da bude izuzetno korisno kod nerazjašnjenih ubistava, to jest slučajeva smrti.

Foto: depositphoto/trybex
Foto: depositphoto/trybex

Štaviše, otkriće bi moglo da promeni način na koji naučnici analizirajući tumače ono što su zatekli na mestu zločina, naročito kada je telo ubijenog pronađeno nakon nekog vremena.

Do sada, ukoliko ne postoje dokazi da je telo pomerano, bilo da su to učinile životinje ili čovek, forenzički stručnjaci bi polazili od pretpostavke da je zatečen položaj tela, položaj u vreme smrti.

Budući da je ovo prvo istraživanje u kojem je korišćen tajm-leps metod za istraživanje dekompozicije ljudskih ostataka, to je i prvi dokaz da pretpostavka o poziciji tela u vreme smrti nije nužno tačna.

Studija o otkriću da su "tela živahnija" nego što se mislilo tek treba da bude objavljena, ali se sažetak i članak mogu naći na sajtu Science Direct.com.

strana 1 od 118 idi na stranu