- Vesti -

Kafana u kojoj su Tito i Draža sedeli oči u oči: Danas na njoj stoji katanac

Gornji Milanovac, Brajići – Kafana na Ravnoj gori u selu Brajići bila je mesto gde su dva ljuta rivala Josip Broz Tito i Draža Mihajlović sedeli zajedno za kafanskim stolom i oči u oči razgovarali o sudbini srpskog naroda.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

I dok pojedini istoričari tvrde da je upravo Tito Draži došao glave, Mihajlović nije dao da vođi partizana na četničkoj teritoriji zafali - ni dlaka!

"Verne Dražine pristalice nisu se libile da Titu naprave problem. Među njima, kako se priča, prednjačio je takozvani Kinez, mali, zdepasti čovek, ali jak kao bik, koji je, kako su mi preneli stari, rekao 'ja svoj život dajem za kralja i otadžbinu, i na samo jednu tvoju reč đenerale Dražo, lišiću Tita života, a Draža mu je na to odgovorio da je Titu i njegovoj sviti obećao da im neće faliti ni dlaka sa glave i tako je i bilo", rekao je Radomir Petrović iz Brajića, koji je te davne 1941. godine bio četvorogodišnjak, ali se vrlo dobro seća Titovog dolaska.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Sećam se dolaska Broza i konjice, titovke i zvezde na čelu i konjanika koji su nosili kratka naoružanja preko ramena.To je bila cela svita koja je stigla na Ravnu goru. Ušli su u kafanu i ceo sastanak odigran je iza zatvorenih vrata pod velom tajne", priseća se Radomir.

Kafana u kojoj su Tito i Draža sastančili, ostala je autentična i svojevrstan je spomenik kulture. Danas je zatvorena, a za vlasnike je mnogo više od materijalne vrednosti.

Svetozar Bajić iz Teočina,naslednik je ovog istorijskog objekta i kod njega su ključ i katanac, ali spreman je ukoliko neko želi da radi da mu je ustupi, ali o prodaji, iako je imao dosta ponuda – ne razmišlja.

Radomir Petrović/Foto: RINA
Radomir Petrović/Foto: RINA

"Ovu kafanu su otvorili moji preci. Te 1941. godine, kad su se Draža i Tito sreli u njoj, držali su je moji roditelji. Izgubili smo je u procesu nacionalizacije 1957. godine. Ja sam se punih 40 godina borio da je vratim i uspeo sam. Kafanu ne bih prodao ni za kakve pare, jer to je moja dedovina, ali ukoliko bi neko želeo da oživi ovo mesto, moguć je dogovor", kaže Bajić, koji je juče iskoristio posetu predsednika Aleksandra Vučića i zamolio za pomoć.

Svetozar BAjić/Foto: RINA
Svetozar BAjić/Foto: RINA

"Sanirali smo šta smo mogli, ali krov prokišnjava i ja više nisam u mogućnosti da radiim na njenoj sanaciji", rekao je Svetozar, a predsednik je obećao pomoć.

"Pomoći vam da renovirate kafanu, ali samo pod jednim uslovom - da se ne menja vlasnik", kazao je Vučić.

U istorijskim spisima se navodi da je sastanak u kafani Bajića na Ravnoj gori, bio poslednji Titov poziv Draži Mihajloviću, da objedine sve snage u borbi protiv okupatora i krenu u zajednički pohod. Umesto prihvatanja ovog poziva, kako je napisano, Draža Mihajlović je nekoliko dana posle sastanka, izdao naređenje četničkim odredima za napad na Vrhovni štab i partizanske odrede u zapadnoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu