- Vesti -

Poznati podržali "Prajd" u Sarajevu: "Neka ljubi ko god koga hoće" FOTO/VIDEO

U Sarajevu je danas održana prva Parada ponosa. Ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine prošetalo je više hiljada ljudi, a među njima su se našle i brojne poznate ličnosti iz BiH, koje su pružile podršku današnjem Prajdu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/AndrewLozovyi
Foto: depositphoto/AndrewLozovyi

Jedan od prvih koji se odazvao pozivu organizatora i pružio svoju podršku u borbi za jednaka prava gej osoba je i čuveni pevač sevdalinki Božo Vrećo.

On se pridružio organizatorima i učesnicima Parade i zajedno sa njima šetao ulicama Sarajeva, a detalje sa Parade podelio je sa svojim pratiocima na Instagramu.

Božo je povodom ovog istorijskog dana za pripadnike LGBT zajednice u BiH izjavio da je srećan i ponosan što se parada održava u njegovom voljenom Sarajevu, i istakao da parada predstavlja veliki pomak za Bosnu i Hercegovinu, prenosi klix.ba.

"Srećan sam što mogu biti deo nečega što otvara vrata Evropi i nečemu lepom. Napokon iz tame izlazimo u svetlo", rekao je Vrećo.

Povorci je prisustvovao i Damir Imamović koji je na kraju uz gitaru izveo sevdalinku "Snijeg pade na behar na voće", a Trgom je odjekivalo "Neka ljubi ko god koga hoće".

Učesnicima Parade ponosa, pored Bože Vreće, pridružili su se i druge brojne javne ličnosti iz BiH.

Glumac Feđa Štukan, režiser i producent Ademir Kenović, scenarista Feđa Isović, ali i glumac, komičar i bosansko-hercegovački umetnik Almir Kurt.

Ulicama Sarajeva prošetala je i poznata književnica Martina Mlinarević koja je uputila kritike na račun onih koji su se protivili Paradi ponosa. Ona smatra licemernom jučerašnju kontrašetnju "Dan tradicionalne porodice" i ističe da je zapravo tradicionalna porodica ona porodica koja te voli, usprkos svemu.

Iako se nisu pridružili učesnicima u šetnji, brojni građani BiH putem društvenih mreža podržali su Paradu ponosa i borbu LGBTIQ zajednice za jednaka prava.

strana 1 od 118 idi na stranu