- Vesti -

Ugrožena "pluća Zemlje": Rekordan broj požara u Amazoniji

Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seče šuma.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Mario Tama / Staff
Foto: Getty/Mario Tama / Staff

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paula. Dnevna tama, koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paula više od 2.700 kilometara.

Foto: Getty/Carlos Villalon / Stringer
Foto: Getty/Carlos Villalon / Stringer

Najveća kišna šuma na svetu Amazonija ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja. Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu.

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo manji od prosečnog.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Foto: Getty/Mario Tama / Staff
Foto: Getty/Mario Tama / Staff

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo između januara i avgusta ove godine u brazilskom delu Amazonije.

Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji. Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

strana 1 od 123 idi na stranu