Vesti -

Zašto golog princa nema u medijima?

Fotografije nagog britanskog princa Harija kako se sa takođe nagom devojkom zabavlja u jednoj hotelskoj sobi u Las Vegasu juče su preplavile internet, ali danas ih nije objavio nijedan britanski list - pošto je Kraljevska palatu kontaktirala Komisiju za medijske žalbe.

Izvor: Tanjug
Podeli

Palata je, kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), obaveštena da više medijskih kuća razmatra da iskoristi slike, pa je Komisiji prenela da smatra da bi objavljivanje tih fotografija značilo zadiranje u privatnost 27-godišnjeg princa.

Veruje se da su fotografije snimljene mobilnim telefonom prošlog petka, dok je princ bio na privatnom odmoru sa prijateljima.

Sajt TMZ koji prati poznate ličnosti i koji je prvi objavio fotografije, navodi da su se princ i njegova svita igrali "striptiz bilijara".

Fotografije je preuzela većina američkih medija, ali nijedan britanski list.

Bivši izvršni urednik "Njuz of d vorlda" Nil Volis rekao je da bi ranije takve fotogafije bile objavljene, ali da zbog Levesonove istrage (javna istraga o kulturi, praksama i etici britanskih medija pokrenuta posle skandala sa prisluškivanjem poznatih) to sada nije slučaj i štampa je "neutralizovana".

"Situacija je zabavna. To je dobra, klasična novinska situacija. Problem je što se u post-Levesonovoj eri listovi plaše sopstvene senke i ne usuđuju se da objave stvari za koje bi većina u zemlji, da su ih videli u novinama, pomislili da su smešne", rekao je on.

"Mislim da nikakva šteta ne bi bila načinjena princu Hariju i da niko ne bi mislio ništa lošije ni o njemu ni o listu", dodao je Volis. Volis smatra da bi bilo u interesu javnosti da se prinčeve golišave fotografije objave.

Bivši urednik tabloida "San" Kelvin Mekenzi smatra da su fotografije "fantastična" priča. "Bukvalno svaki normalan novinar, bez obzira iz koje kuće dolazi, rekao bi: 'Hvala Bogu'. Sve ovo uopšte ne utiče na princa. On je samac i zabavlja se sa damama koje to žele. Šta je onda tu problem? Nema problema, osim jednog - Levesona", rekao je on.

Bivši član obezbeđenja kraljevske porodice Ken Varfi smatra da je incident ipak pogodio princa.

"To potkopava sav posao koji je uradio proteklih šest meseci - njegov humanitarni rad, njegovu vojnu karijeru koja je krenula fantastičnim putem", rekao je on.

Levesonova istraga pokrenuta je prošle godine posle skandala "Njuz of d vorlda" koji je prisluškivao telefone poznatih ličnosti.

Američki Si-En-En (CNN) takođe se osvrnuo na činjenicu da Harijeve fotografije nisu objavljene u britanskim medijima uz komentar da sve podseća na izveštavanje iz 1936. kada su američki i evropski mediji izveštavali o ljubavnoj vezi kralja Edvarda osmog i gospođe Simpson, dok se o u britanskim medijima nije čulo ni slovce.

Upravo je cenzura oko te afere izazvala histeriju posle abdikacije i dovela do atmosfere da je kralj osećao da je bio prinuđen da bira između ljubavi i dužnosti, navodi CNN i dodaje: "Britanska javnost koja plaća poreze ima prava da zna šta njihova kraljevska porodica radi."

TV lice Vanesa Felc, koja je bila žrtva hakovanja, podržava odluku da se prinčeve fotografije ne objave.

"Došlo je krajnje vreme za neko moralno buđenje jer imate previše ljudi čiji su životi izvrnuti samo zarad zabavljanja mase. Ono što princ Hari radi u privatnosti svoje hotelske sobe je nešto što se može i očekivati od njega. On je mlad, nije oženjen, ne bavi se državnim poslom, ne predstavlja kraljicu i svaki urednik koji kaže da to nikoga ne zanima je u pravu", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 101 idi na stranu