Tabu -

Hoće li toples na bazenima postati trend svuda u svetu?

Barem u Berlinu, a verovatno i drugde u Nemačkoj žene neće imati problema da u bazenima plivaju ili se oko njih sunčaju u toplesu. Hoće li posle obećanja uprave bazena gole grudi postati trend?

Izvor: dpa-prototype.de
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANTONIO GARCIA
Foto: EPA-EFE/ANTONIO GARCIA

Tema toplesa na bazenima u glavnom gradu Nemačke je u poslednje vreme privukla veliku pažnju javnosti.

Naime, jedna žena je vlastima leta 2021. godine prijavila upravu kupališta koja ju je zbog toplesa na travnjaku izbacila, a slično je zapretila i aktivistkinja Lote Mis kojoj su zimus na jednom bazenu zabranili da pliva nepokrivenih grudi.

Žalba nije izašla pred sud, jer su se u udruženju bazena dogovorili da ženama ne brane plivanje bez gornjeg dela, ako ga već ne brane muškarcima - sunčanje je u svakom slučaju bilo nesporno.

Pre saopštenja udruženja se oglasila kancelarija berlinskog ombudsmana ocenom da su se bazeni poneli diskriminatorski.

Za sada se ne primećuje neka razlika na bazenima, ali to može da se promeni dolaskom letnje sezone kupališta. Toples pri sunčanju, pa ni plivanju, nikada nije zapravo bio zabranjen, ali sada je izričito dozvoljen.

"Na letnjim bazenima sunčanje na travi u toplesu nije ni bila retkost, za razliku od plivanja", rekla je za dpa predstavnica Berlinskih bazena Klaudija Blankenagel.

Ostali posetioci su možda primećivali žene bez gornjeg dela kostima, ali "sukoba i pritužbi, koliko znamo, nije bilo", rekla je.

Pliva li, uzgred, Misova, koja je potegla pitanje baš kupanja u toplesu? Pliva, ali uglavnom u jednom jezeru "gde nikoga ne zanima jesam li gola ili obučena" i temom se više ne bavi.

Ona je posle poteza protiv bazena primila pretnje, čak i smrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu