Tabu -

Čitaoci B92.net podržali toples: "Da se propiše zakon kao za euro motore"

Aktivistkinja za ženska prava Lote Mis (Lotte Mies) je uspešno okončala kampanju za pravo žena na toples kupanje u berlinskim bazenima.Tim povodom pitali smo čitaoce B92.net šta misle kako bi ovakva ideja prošla u Srbiji, odnosno da li toples treba da bude dozvoljen na javnim bazenima u našoj zemlji. Većina je odgovorila potvrdno.

Izvor: B92, Višnja Vasić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Izborila se za toples na bazenima u Berlinu; Da li isto treba da bude dozvoljeno u Srbiji? ANKETA

Naime, u svetskim i domaćim medijima je odjeknula vest da je Misova u decembru bez grudnjaka ušla u jedan bazen, ali osoblje joj je to zabranilo. Ona je na to podnela tužbu berlinskom ombudsmanu. Uprava bazena je pre rešenja saopštila da više neće sprečavati kupanje u toplesu. To nije ni bilo izričito zabranjeno, a osoblje se vodilo tradicionalnim tumačenjem propisa o adekvatnoj odeći.

Slučaju Misove u Berlinu je na leto 2021. prethodio sličan incident u jednom vodenom parku. Naime, obezbeđenje je izbacilo jednu ženu bez grudnjaka. Žena je na sudu dobila presudu da je istrpela diskriminaciju, ali nije dobila i obeštećenje koje je tražila. Žalbeni postupak još traje, a park je u međuvremenu promenio propise i gole ženske grudi više nisu tabu.

Čuvena evropska atrakcija menja pravila: Žene se žalile, pa dobile pravo na gole grudi

Žene će od sada moći da plivaju u toplesu, to jest bez grudnjaka, u berlinskim bazenima. Da li je reč o previše slobode ili normalnoj slici?

Nudističke plaže postoje i u Srbiji ali su odvojene od ostatka kupališta. Da li toples treba da bude dozvoljen na javnim bazenima u Srbiji ili bi takva odluka bila neprimerena?

Skoro 60 odsto (57, 31 odsto) čitalaca je odgovorilo da bi toples trebalo da bude dozvoljen na javnim bazenima u Srbiji. 33,02 da ne bi, a 9,67 je odgovorilo svejedno.

Bilo je dosta komentara a neki od onih koji su imali najviše pozitivnih ocena glasili su: " Treba,samo ograničiti od 18-35 godina a ostali samo jednodelni kupaći kostim", "Samo od 21 do 41god, ispod i iznad ne, i veličina od trojke pa na gore... Mora da se zna red, da se propiše zakon kao za euro motore".

"O ovome mogu samo žene da odluče", glasio je jedan od brojnih komentara.

Iako je dosta odgovora bilo u korist kupanju u toplesu, to ne umanjuje činjenicu da je ova tema još uvek osetljiva na našim prostorima, kao i da neki ljudi i dalje pristupaju tome ne sa stranovišta ljudskih prava, već iz seksističkog ugla koji se u našem društvu generalno primećuje u dobro upakovanim komentarima.

Kakvo je vaše mišljenje? Pišite nam u komentarima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu