Tabu -

Izborila se za toples na bazenima u Berlinu; Da li isto treba da bude dozvoljeno u Srbiji? ANKETA

Aktivistkinja za ženska prava Lote Mis (Lotte Mies) je uspešno okončala kampanju za pravo žena na toples kupanje u berlinskim bazenima. Dobila je široku podršku, ali stižu joj i pretnje: "Neki ljudi šalju poruke želeći mi da budem silovana."

Izvor: DPA
Podeli
Foto: Gerald Matzka/dpa
Foto: Gerald Matzka/dpa

Ona kaže da će svejedno nastaviti kampanju u okviru inicijative "Iste grudi". "Kada stignu vrućine, krenućemo na izlete i planinarenje u toplesu", rekla je 33-godišnja aktivistkinja, inače plivački trener.

Misova je u decembru bez grudnjaka ušla u jedan bazen, ali osoblje joj je to zabranilo. Ona je na to podnela tužbu berlinskom ombudsmanu. Uprava bazena je pre rešenja saopštila da više neće sprečavati kupanje u toplesu. To nije ni bilo izričito zabranjeno, a osoblje se vodilo tradicionalnim tumačenjem propisa o adekvatnoj odeći.

Slučaju Misove u Berlinu je na leto 2021. prethodio sličan incident u jednom vodenom parku. Naime, obezbeđenje je izbacilo jednu ženu bez grudnjaka. Žena je na sudu dobila presudu da je istrpela diskriminaciju, ali nije dobila i obeštećenje koje je tražila. Žalbeni postupak još traje, a park je u međuvremenu promenio propise i gole ženske grudi više nisu tabu.

Žene će od sada moći da plivaju u toplesu, to jest bez grudnjaka, u berlinskim bazenima. Da li je reč o previše slobode ili normalnoj slici?

Nudističke plaže postoje i u Srbiji ali su odvojene od ostatka kupališta. Da li toples treba da bude dozvoljen na javnim bazenima u Srbiji ili bi takva odluka bila neprimerena?

Predsednica Udruženja naturista Tanja Stanković kazala je za TV Prva da je pokušan da se obavi taj projekat, ali je bilo previše problema zbog voajera. Objasnila je da bi to Srbija trebalo da ima, i da to udruženje planira da organizuje edukaciju koja će ljude upoznati sa ovim pokretom.

Čuvena evropska atrakcija menja pravila: Žene se žalile, pa dobile pravo na gole grudi

"Mi smo za to da se podigne svest o naturizmu", navela je ona.

Opširnije u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu