Tabu -

"Carica ISIS-a" ispirala mozak devojkama i obučavala ih da ubijaju, a sada je čeka 20 godina robije

Alison Fluke-Ekren iz Kanzasa, koja je vodila ženski bataljon ISIS-a u Siriji, osuđena je u utorak na 20 godina zatvora u saveznoj sudnici u Virdžiniji. U junu je priznala krivicu po jednoj tački optužnice - urotu za pružanje podrške ISIS-u. Sudiji je rekla da nije znala da je među stotinjak žena koja je vodila i obučavala da koriste oružje i eksploziv bilo i dece.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neke su devojčice, naime, imale samo 10 godina. Naime, tokom decenija rada s ISIS-om, obučavala je druge žene da koriste AK-47, granate i samoubilačke pojaseve.

Na raspravi o kazni u utorak, tužitelj Raj Parek nazvao je Fluke-Ekren "caricom ISIS-a" koja je "ispirala mozak mladim devojkama i obučavala ih da ubijaju".

"Postala je iskrivljena vizionarka za ISIS", rekao je Pareh pa dodala kako je Fluke-Ekren imala misiju da stvori isključivo ženski bataljon.

“Privlačili su je smrt i uništenje”, tvrdi.

Tokom saslušanja u utorak, jedna od njenih ćerki pomagala je američkoj vladi u postupku protiv majke. Lejla Ekren svedočila je da je njena majka zlostavljala nju, njenu braću i sestre te da ju je udala kao "seksualnu robinju".

Majka ju je s 13 godina, navodi Lejla Ekren, predala borcu ISIS-a kako bi dobila veću moć u terorističkoj organizaciji. Njena je majka, rekla je Ekren, imala "žudnju za moći" i "mračne želje". Allison Fluke-Ekren posvedočila je da je bila užasnuta optužbama za zlostavljanje dece i tvrdi da se to nikada nije dogodilo.

U svedočenju na sudu, predstavila se kao majka puna ljubavi, a sudiji je rekla da su je njeni muževi, od kojih je nekoliko umrlo boreći se za ISIS, odvukli sa sobom u Libiju i Siriju.

Istakla je kako je samo obučavala žene tehnikama preživljavanja, sigurnosti s oružjem i samoobrani.

Pre nego što je izrekla kaznu, okružni sudija Leoni Brinkema rekla je da njeno svedočenje ne smatra verodostojnim, ističući, između ostalog, da samoubilački prsluci nisu obrambeno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu