Nauka -

Naučnici na korak od oživljavanja mamuta

Naučnici su napravili veliki iskorak u razvoju indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija (iPSCs) od azijskih slonova (Elephas maximus), objavila je kompanija Colossal Biosciences.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/AKKHARAT JARUSILAWONG
Foto: Shutterstock/AKKHARAT JARUSILAWONG

Ovaj veliki poduvat naučnika znači da su korak bliže planu o oživljavanju runastog mamuta, piše LiveScience.

Ove iPSCs ćelije mogu da postanu bilo koji tip ćelije u telu, što znači da će naučnici sada biti u mogućnosti da istraže adaptacije koje razlikuju runaste mamute (Mammuthus primigenius) od njihovih najbližih rođaka i testiraju modifikacije gena a da ne moraju da uzimaju tkivo o živih životinja.

"Ove ćelije imaju veliku korist u našem poslu na oživljavanju izumrlih vrsta. Ključno je to što one mogu da otkriju ćelijske i genetske procese koji su omogućili runastim mamutima da žive na Arktiku. To su duga dlaka, iskrivljena kljova, naslage masnoće i oblik lobanje", rekla je za LiveScience Eiona Hisoli", šef bioloških nauka i vođa projekta oživljavanja mamuta u Colossal Biosciences.

Indukovane pluripotentne matične ćelije otvaraju put za stvaranje spermatozoida i jajne ćelije, koji su ključni u procesu. Sa manje od 52.000 azijskih slonova u divljini, prikupljanje ćelija od ovih životinja je složeno i nepoželjno.

Kako je Ben Lem, izvršni direktor i suosnivač kompanije Colossal, rekao za Telegraf nauku u novembru, u kompaniji se nadaju da će prvo mladunče mamuta dobiti 2028.

"Odabrali smo runastog mamuta jer je reč o megafauni tolerantnoj na hladnoću, koja će pozitivno da utiče na planetu i može pomoći u spasavanju modernih slonova od izumiranja", rekao je on tada, piše LiveScience.

Kako kompanija planira i oživljavanje ptice dodo, on je dodao da su i nju odabrali jer je „do njenog izumiranja dovela ljudska aktivnost i predstavlja simbol izumiranja vrsta ljudskom krivicom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu