Nauka -

Arheolozi iskopali deo velike statue Ramzesa Drugog FOTO

Zajednička egipatsko-američka arheološka misija tokom iskopavanja južno od egipatskog grada Minja otkrila je gornji deo ogromne statue kralja Ramzesa Drugog, saopštilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / Givaga
Foto: Depositphotos / Givaga

Krečnjački blok visok je oko 3,8 metara i prikazuje sedećeg Ramzesa koji nosi duplu krunu i pokrivač za glavu sa kraljevskom kobrom, rekao je šef egipatskog tima misije Basem Džihad.

"U gornjem delu zadnjeg stuba statue prikazani su hijeroglifski zapisi koji veličaju kralja, jednog od najmoćnijih faraona starog Egipta", dodao je on, prenosi Rojters.

Veličina statue u kombinaciji sa njenim donjim delom, koji je otkopan pre nekoliko decenija, dostigla bi oko 7 metara. Grad El Ašmunein, na zapadnoj obali reke Nil, bio je poznat u starom Egiptu kao Hemnu, a u grčko-rimsko doba bio je regionalni glavni grad Hermopolis Magne.

Studije su potvrdile da gornji deo statue odgovara donjem delu koji je otkrio nemački arheolog Gunter Roder 1930. godine, rekao je načelnik egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafa Vaziri.

Ramzes Drugi, takođe poznat kao Ramzes Veliki, bio je treći faraon Devetnaeste egipatske dinastije i vladao je od 1.279. do 1.213. godine pre nove ere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu