Nauka -

Otkriveno tajanstveno stvorenje FOTO

U britanskim vodama otkrivena je nova vrsta morskog puža. Tajanstveno stvorenje uočeno je na jugozapadu Engleske s istraživačkog broda, piše BBC.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/melissaf84
Foto: Shutterstock/melissaf84

Nazvano je Pleurobranchaea Britannica. Pripada grupi koja se nalazi u toplijim vodama i mogla bi da migrira prema severu zbog klimatskih promena.

Ros Balimor iz Centra za nauku o okolini, hrani i morskoj kulturi (CEFAS) došao je do slučajnog otkrića nove vrste. Otprilike 100 različitih morskih puževa nalazi se u morima kod Britanije i Irske, ali on kaže kako je odmah znao da je ovo nešto posebno.

Naučnici smatraju kako otkriće pokazuje da imamo još mnogo da naučimo o životu u morima.

"Prilično je uzbudljivo pronaći novu vrstu koja nije mikroskopska. To pokazuje da još ima posla", rekao je Piter Beri iz CEFAS-a.

Morski puževi su vrsta morskih mekušaca bez ljuštura poznatih po svojoj izuzetnoj raznolikosti i lepoti. Uprkos njihovoj minijaturnoj veličini, narastu samo do oko 5 centimetara u dužinu, oni su vrhunski grabljivci koji zauzimaju ključnu poziciju u lancu ishrane.

Često ih nazivaju "indikatorskim vrstama", a mogu pomoći naučnicima da razumeju zdravlje morskih ekosistema zbog njihove osetljivosti na uticaje klimatskih promena i ljudskog delovanja.

Članovi grupe kojoj pripada nova vrsta Pleurobranchaea obično se nalaze u severnoj Španiji, Senegalu i širom Sredozemnog mora.

"Vidimo prisutnost vrste koja je uvek ranije bila zabeležena u toplijim vodama. To bi moglo da znači da ova vrsta može dalje da proširi svoju prisutnost jer uslovi postaju povoljniji ili prikladniji za to", istakao je Balimor.

Zbog rekordnih temperatura okeana, postoji zabrinutost zbog uticaja na život u moru. Topliji okeani ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći lanac ishrane.

Eksperti upozoravaju da bi to moglo da utiče na riblji fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu