Nauka -

Otkriveno novo misteriozno vampirsko biće

Paleontolozi z Nemačke otkrili su fosilizovanu vampirsku lignju koja je živela pre 183 miliona godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Kichigin
Foto: Shutterstock/Kichigin

Robert Vajs, Ben Taj i Dik Fuks opisali su ovo morsko biće u studiji objavljenoj u Swiss Journal of Palaeontology.

Vampirske lignje ili vampiromorfi su vrsta glavonožaca koja liči na lignje, ali su u stvari u bližem srodstvu sa oktopodima. Nekoliko vrsta vampiromorfa je otkriveno do sada, uključujući i neke koji su izumrli, piše Phys.org.

Poznati su po bioluminescentnim organima i dugim filamentima koji mogu da se uvuku i izvuku, po čemu se razlikuju od ostalih lignji i oktopoda.

Za ovu studiju, tim je istražio fosilne ostatke vampiromorfa otkrivene 2022. u Bašaražu, u Luksemburgu. Vrstu su nazvali Simoniteuthis michaelyi, a živela je u plitkim vodama na prostorima koji su danas u srce kopnene Evrope.

Ovaj fosil je u izuzetnom stanju, otkrili su oni, i reč je o kompletnom primerku. Otkriveno je da je stvorenje izgubilo život u trenutku kada je jelo dve male ribe, što je retko za fosile. Vampirska lignja bila je dugačka 38 centimetara.

"Za razliku od modernih Vampyroteuthis infernalis, Simoniteuthis michaelyi živela je i lovila u plićim vodama, što je bilo tipično za ove životinje u mezozoiku", navedeno je u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu