Nauka -

Lansirana letelica za praćenje svemirskog otpada VIDEO

Svemirska letjelica ADRAS-J kompanije Astroscale, satelit koji bi mogao pomoći u budućim naporima čišćenja svemirskog otpada, uspešno je lansirana s Novog Zelanda te je stigla u orbitu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija, Foto: Dima Zel/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Dima Zel/Shutterstock

Satelit je poslat u svemir na vrhu rakete Electron kompanije Rocket Lab. Ova misija je deo prve faze (Phase 1) Commercial Removal of Debris Demonstration programa japanske svemirske agencije JAXA-e, u kojoj će se ADRAS-J sastati sa gornjom fazom stare japanske rakete, a koja se nalazi u orbiti od 2009. godine.

Nakupljanje svemirskog otpada u orbiti Zemlje traje već decenijama i postaje rastući problem, a svemirske agencije širom sveta sve više rade na rešenju. Mnoge kompanije dizajniraju potencijalna rešenja, a jedno od potencijalnih bi moglo biti uklanjanje svemirskog otpada iz orbite ili pomeranje na nižu visinu kako bi mogao da sagori u atmosferi. ADRAS-J će biti prvi koji će pokušati da priđe komadu svemirskog otpada kako bi ga okarakterisao oslanjajući se na podatke sa Zemlje.

U narednih nekoliko meseci će se satelit "probijati" do svog cilja, a na kraju će pokušati da se približi dovoljno blizu kako bi napravio fotografije i procenio njegovo stanje, na osnovu čega će biti ustanovljeno da li se može ukloniti.

"ADRAS-J je zvanično na dužnosti i spreman je da se sastane sa svemirskim otpadom. Neka nova era svemirske održivosti počne", saopšteno je iz kompanije Astroscale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu