Nauka -

NASA traži volontere za novu misiju VIDEO

Oni koji su u potrazi za ekstremnim izazovima, američka svemirska agencija NASA je u ovom trenutku prava adresa jer nudi savršenu priliku.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Supamotionstock.com/Shutterstock
Foto: Supamotionstock.com/Shutterstock

NASA je objavila poziv volonterima za učešće u drugoj jednogodišnjoj simulaciji misije na Marsu pod nazivom Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA 2). Tokom trajanja misije, koja će početi na proleće 2025. godine, četiri odabrana člana posade će biti smeštena u staništu veličine 158 kvadratnih metara napravljenom pomoću 3D printera i smeštenom u Hjustonu.

NASA prima aplikacije putem internet stranice misije CHAPEA do 2. aprila ove godine, a oni koji budu izabrani biće plaćeni. Nije poznato o kom iznosu se radi.

Mars Dune Alpha stanište u NASA-inom Svemirskom centru Džonson dizajnirano je za simulaciju života koji bi mogao čekati buduće istraživače na Crvenoj planeti, gde je okruženje surovo te gde će resursi biti ograničeni. Posada trenutno živi i radi u ovom staništu u sklopu prve CHAPEA misije, koja je ispunila više od polovine zadatka u trajanju od 378 dana.

Volonteri će obavljati poslove održavanja staništa, uzgajaće usjeve i vršiti druge zadatke. Deo staništa je i kutija s peskom veličine 112 kvadratnih metara za simulaciju šetnji na Marsu.

Kako bi ušli u razmatranje, kandidati moraju biti državljani SAD-a u između 30 i 55 godina, dobro da govore engleski jezik i imaju master u oblasti STEM-a, kao i najmanje dve godine profesionalno iskustva, najmanje hiljadu sati pilotiranja avionom ili dve godine radnog staža na STEM doktorskom programu.

Određene vrste profesionalnog iskustva mogu omogućiti i kandidatima bez master studija da se kvalifikuju.

CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program. Prva je započela 25. juna 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu