Nauka -

Veliko naučno otkriće u Albaniji: Nikada nije pronađeno nešto slično tome

U albanskom rudniku hroma izmeren najveći prirodni tok vodonika.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/iurii
Ilustracija/Foto:Shutterstock/iurii

Vodonični gas je bez boje i mirisa i vrlo je zapaljiv, pa se često koristi kao gorivo. U novije vreme se smatra alternativom gorivima na bazi ugljenika pošto njegovo sagorevanje ne proizvodi efekte stakle bašte, piše Phys.org.

Ranije istraživanje je pokazalo da se ogromni rezervoar vodonika nalazi ispod tog rudnika i da je nastao kad se deo Zemljine kore pomerio pre milion godina. Formiran je stenoviti pojas tla poznat kao ofiolit. Nekoliko takvih ofiolita je pronađeno širom sveta, a za većinu se veruje da sadrže rezerve vodonika.

U novoj studiji, istraživači su reagovali na izveštaje o velikim količinama vodonika koji curi u rudniku. Prijavljeno je nekoliko eksplozija. Curenje je izmereno na nekoliko mesta i procenjena je ukupna količina vodonika koji se oslobađa – merenja su ukazala da se oko 200 tona oslobodi iz rudnika svake godine, što je najveći registrovani prirodni tok.

Istraživači smatraju da je neophodna nova tehnologija kako bi se takvi rezervoari iskoristili za dobijanje ogromnih količina vodonika na čist i ekonomičan način, potencijalno smanjujući oslanjanje na ugljenična goriva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu